Ajan­kohtai­sta

Euroopan parlamentti äänesti työajasta

Euroopan parlamentti hyväksyi 11.5. edustaja Cercasin mietinnön koskien komission esitystä työaikadirektiivin muuttamiseksi. Parlamentin omaksuma kanta on merkittävä parannus verrattuna komission esitykseen.

Viime syyskuussa Euroopan komissio antoi esityksen työaikadirektiivin muuttamiseksi. Tärkeimpiä muutoksia lääkäreiden kannalta oli uuden työaikaluokan luominen direktiiviin: työajan ja lepoajan lisäksi direktiiviin tulisi käsite päivystysaika. Komission ehdotuksessa vain aktiiviseen työhön käytetty päivystysaika olisi luettu työajaksi, muuta päivystysaikaa ei.

Nyt äänin 345 – 260 hyväksytty kanta eroaa komission syyskuisesta esityksestä merkittävästi työntekijöiden hyväksi. Päivystysaika säilyisi direktiivissä, mutta parlamentti haluaa lukea kaiken työpaikalla tai muussa työnantajan määrittämässä paikassa vietetyn ajan työajaksi. Tämä koskisi myös päivystysaikaa, jona ei tehdä aktiivityötä. Parlamentti jätti kuitenkin mahdollisuuden siihen, että tämä ns. inaktiivinen päivystysaika voitaisiin työmarkkinasopimuksen tai lain perusteella laskea erityisellä tavalla työajaksi.

Tervetullut uudistus työntekijöiden kannalta on parlamentin päätös poistaa henkilökohtainen opt-out kolmen vuoden kuluessa direktiivimuutoksen hyväksymisestä. Opt-out tarkoitti mahdollisuutta, että yksittäinen työntekijä voi vapaaehtoisesti sanoutua irti 48 tunnin enimmäisviikkotyöajan suojasta.

Keskimääräisen viikkotyöajan laskentaan käytetty jakso piteni enintään vuoteen, kun se aiemmin oli enintään puoli vuotta, ja aikaa voitiin pidentää vain työmarkkinasopimuksilla. Muutos tuo työnantajille lisää joustavuutta.

Komission ehdotuksessa päivystyksen jälkeinen lepoaika olisi pitänyt antaa 72 tunnin kuluessa työvuorosta; parlamentti päätti että se tulisi antaa työvuoron jälkeen, kuitenkin huomioiden lainsäädäntö tai työmarkkinasopimukset.

Uutta parlamentin kannassa on, että sellaisten työntekijöiden kohdalla, joilla on useampi kuin yksi työsopimus, enimmäistyöaika on näiden työsopimusten alla tehdyn työajan summa. Aiemmin enimmäistyöaika on ollut työnantajakohtainen, nyt siitä olisi siis tulossa työntekijäkohtainen. Tämä ei vaikuttaisi ammatinharjoittajina toimiviin.

Työllisyysasioista vastaava komissaari Vladimir Spidla on jo sanonut, ettei komissio voi hyväksyä parlamentin kantaa etenkään opt-outin poistumisesta. Asiaa käsittelee seuraavaksi työllisyysministerineuvosto 3. kesäkuuta. Neuvoston kanta on todennäköisesti lähempänä komission kuin parlamentin kantaa, ja näin ollen direktiivin muutoksesta keskustellaan vielä pitkään.

Nina Tiainen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030