Lehti 27-31: Ajan­kohtai­sta 27-31/2006 vsk 61 s. 2941

Festareilla ei tunneta gamman ja alkoholin yhteiskäytön riskejä

Ulla Järvi

Huumetutkijoiden mukaan tänä kesänä on ilmennyt useita gamma-huumeen ja alkoholin yhteiskäytöstä johtuvia yliannostustapauksia. Yhdistelmä on pahimmillaan hengenvaarallinen, eivätkä kokeilijat ja käyttäjät ole aina tietoisia riskeistä.

Tämän vuoden kesätapahtumissa ja -festivaaleilla on ollut useita tapauksia, joissa gamman tai lakan yhteiskäyttö alkoholin kanssa on aiheuttanut muun muassa sekavuutta ja tajuttomuutta.

Gamma ja lakka ovat aiheuttaneet Suomessa myös kuolemantapauksia.

Lievät yliannostukset eivät kantaudu viranomaisten tietoon, mutta tutkijoiden useista lähteistä keräämä informaatio viittaa ongelmien yleistymiseen. Aineiden yleistymisen myötä niitä kokeilevat entistä useammin myös sellaiset nuoret, joilla ei ole riittävää tietoa aineiden ja yhteisvaikutusten riskeistä.

Nuorisotutkimusverkoston tutkija

Mikko Salasuo

pitää tärkeänä, että tapahtumien järjestäjät tunnistaisivat gamman tai lakan sekakäytöstä johtuvat ongelmat.

- Ulkoisesti päihtymystilan saattaa helposti sekoittaa voimakkaaseen humalaan, joten ensiavusta vastaavien toimijoiden tulisi selvittää, kuinka tunnistaa ja toimia uusien päihteiden kohdalla, Salasuo toteaa.

Gamma on gammahydroksibutyraatti (GHB) eli gammahydroksivoihappo. Suomessa myytävä gamma on laittomasti valmistettua, epäpuhdasta ja vahvuudeltaan vaihtelevaa.

Lue myös

Lakka eli gammabutyrolaktoni (GBL) on gamman esiaine, jota on eräissä puhdistusaineissa ja ohenteissa. Sellaisenaan lakkaa juodaan valmiina nesteenä tai sitä sekoitetaan jauheena nesteeseen.

Aineilla on väsyttävä vaikutus, joka voi johtaa nukahtamiseen tai tajuttomuuteen. Ne voivat aiheuttaa myös sydämen rytmihäiriöitä, pahoinvointia, oksentelua ja päänsärkyä, hallusinaatioita ja alilämpöisyyttä.

Gamma on suurina annoksina myrkyllinen, aiheuttaen sekavuutta, tajunnan tason laskua koomaan asti, kouristuksia ja hengityksen lamaantumista. Lakka on gammaa moninkertaisesti vahvempaa, ja jo puolen millilitran yliannostus voi olla kohtalokas.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030