Ajan­kohtai­sta

Geenimuutos liittyy selän välilevytaudin oireisiin

Tärinäaltistus lisää taudin riskiä merkittävästi, toteaa tutkimus.

IL1A-geenin promoottorimuutos on yhteydessä selän välilevytaudin oireisuuteen, ja tulehdusvälittäjäaineet ovat tärkeällä tavalla mukana taudin synnyssä välittämällä kipua ja tulehdusta. Lisäksi tärinäaltistus lisää taudin riskiä merkittävästi.

Tämä käy ilmi Iita Daavittilan väitöstutkimuksesta, joka selvitti selän välilevytaudin perinnöllisiä tekijöitä.

Tutkimuksessa analysoitiin kaikki tunnetut geneettiset välilevytaudin riskitekijät 165 pitkäaikaisen tärinäaltistuksen omaavalta veturinkuljettajalta sekä 69 konttorityöntekijältä.

Yhteyttä epäiltyyn geeniin ei löytynyt

Tutkimuksessa havaittiin merkittävä ero potilaiden ja kontrollien välillä kolmen interleukiini-6:n polymorfian suhteen. Muutokset voivat tarjota selityksen välilevyperäisen kivun alkuperälle.

Tutkimuksessa kerättiin myös suomalaisia perheitä, joissa välilevytautia esiintyi usealla perheenjäsenellä. Koko genomin kattavalla kytkentäanalyysillä löytyi mahdollinen tautilokus kromosomissa 21.

Lisäksi tältä kytkentää osoittavalta alueelta analysoitiin CILP-geeni, jonka funktionaalisen mutaation on ehdotettu liittyvän selän välilevytautiin japanilaisessa väestössä. Suomalaisessa ja kiinalaisessa aineistossa yhteyttä kyseisen mutaation ja välilevytaudin välillä ei kuitenkaan ollut.

Selän välilevytauti on yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelinsairauksista.

Väitöstutkimus tarkastetaan 23.2. Oulun yliopistossa.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030