Lehti 21-22: Ajan­kohtai­sta 21-22/2004 vsk 59 s. 2219 - 2220

Hammaslääketieteen perusopetus palaa Turkuun

Hammaslääketieteen professori Jorma Tenovuo iloitsee. Hammaslääkäreiden peruskoulutus käynnistyy Turussa ensi syksynä, kymmenen vuoden tauon jälkeen. Ensi syksynä hammaslääketieteen peruskoulutukseen valitaan 25 uutta opiskelijaa.

Riitta Uosukaisen johtama opetusministeriö lakkautti hammaslääkäreiden peruskoulutuksen Turussa vuonna 1994. Viimeiset hammaslääketieteen peruskoulutuksen saaneet valmistuivat Turusta 1998.

- Kyllähän me jo silloin tunsimme, että nyt heiluri heilahtaa vähän liikaa, muistelee Tenovuo OPM:n päätöksen kirvoittamia tunnelmia kymmenen vuoden takaa.

Samassa lakkauttamisaallossa meni myös Kuopion hammaslääketiede. Valtiovallan ylevänä tavoitteena oli vähentää vuosittain valmistuvien hammaslääkäreiden määrä noin 70:een. Suunnitelma epäonnistui: äkkiä maassa oli hammaslääkäreistä pula.

- Ajauduimme hammaslääkäripulaan nopeammin kuin valtiovalta koskaan uskoi siitäkin syystä, että Oulu ja Helsinki eivät ole pystyneet tuottamaan tarpeeksi hammaslääkäreitä tänä aikana. Joinakin vuosina vain vajaa puolet opintonsa aloittaneista on valmistunut hammaslääkäriksi ja huomattava osa on opintojen aikana hakeutunut lääketieteen opetusohjelmaan.

Opetusministeriön oli kuitenkin helppo tehdä päätös hammaslääketieteen paluusta Turkuun. Turussa on kaiken aikaa jatkunut erikoistuvien hammaslääkäreiden koulutus, täydennyskoulutus ja tutkimustyö. Neljäs kivijalka on yliopistollisen keskussairaalan yhteydessä toimiva hammas- ja suusairauksien klinikka. Turussa on käytännöllisesti koottu kaikki hammaslääketieteen alueet saman rakennukseen.

Kun rakenteet ja perinteet ovat elossa, peruskoulutus käynnistyy vaivatta. Esimerkiksi yliopistoon perustetaan uusia virkoja tässä vaiheessa vain yksi, opetushoitajan virka. Muuten selvittäneen olemassa olevan virkarakenteen uudelleen organisoimisella.

- Helsinki ja Oulu tekivät meidän turkulaisten mielestä sen virheen, että hammaslääketieteen prekliininen vaihe rakennettiin yksi yhteen lääkärikoulutuksen kanssa. Hammaslääketieteen opiskelijat kuuntelivat samat opetukset ja seminaarit kuin muutkin lääketieteen opiskelijat.

Tenovuon mukaan monille houkutus vaihtaa perusmedisiinan puolelle kasvoi liian suureksi. Ensi syksynä Turussa koulutuksen aloittavat 25 uutta opiskelijaa lukevat alusta lähtien hammaslääketieteelle räätälöidyn opinto-ohjelman mukaisesti, tosin Turussa oli näin aiemminkin.

Maakunnat tärkeitä

Tenovuo istuu kahdella tuolilla, sillä tiedekunnan 1. varadekaanina hänen vastuualueenaan on myös tieteellinen ja ammatillinen jatkokoulutus koko tiedekunnassa.

Jatkokoulutukselle Turussa on kaksi tunnusomaista piirrettä: hajautus ja teleopetus. Niin erikoistuvien hammaslääkäreiden kuin muidenkin lääkäreiden koulutuksessa maakuntien merkitys on suuri. Koulutus on hajautettu Tampereelle, Poriin, Vaasaan, Seinäjoelle, Saloon, missä nyt sopiva erikoistumispaikka milloinkin on. Taas törmäämme tuttuun sanaan.

Lue myös

- Erikoistuvan lääkärin tutorina toimii paikkakunnalla työskentelevä alan erikoislääkäri.

- Ihmiset oppivat parhaiten, kun eivät hoida vain yliopistosairaalan kapeaa potilasmateriaalia.

Turussa tieteellisen jatkokoulutuksen koordinaattorina toimii katto-organisaatio Postgraduate School of Health Sciences (PGS).

- Lähes puolet tohtorintutkinnoistamme suoritetaan tutkijakouluissa. Kaikkien suurimpien tutkijakoulujen johtajat ovat automaattisesti PGS:n johtoryhmän jäseniä, joten sitä kautta syntyy läheinen kontakti lääketieteelliseen tiedekuntaan.

Lääketieteellisessä tiedekunnassa toimii viisi tutkijakoulua, jotka ovat Biolääketieteellinen tutkijakoulu (TuBS), Kliininen tutkijakoulu (TUC), Lääkekehityksen tutkijakoulu (DDGS), Tuki- ja liikuntaelinten tutkijakoulu (TULES) ja Suun terveystieteiden tutkijakoulu (PeGaSOS).

Tutkijakoulujen lisäksi tiedekunnan erityisesti tukemia tutkimusalueita ovat muun muassa lisääntymislääketiede, reseptoritutkimus ja immunologinen tutkimus.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030