Ajan­kohtai­sta

Hoitotakuun reputtajia voi odottaa uhkasakko

STM odottaa kolmelta heikosti selvinneeltä sairaanhoitopiiriltä suunnitelmaa jonojen purkamisesta. Uhkasakkoa väläytellään, sillä hoitotakuun toteutumista on odotettu jo yli vuosi. – Jossain raja tulee vastaan, Riitta-Maija Jouttimäki STM:stä toteaa. – Mieluummin porkkanaa kuin keppiä, Lauri Nuutinen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä sanoo.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/juoksu.jpg
Hoitotakuun toteutumista seuraava sosiaali- ja terveysministeriö odottaa kolmelta sairaanhoitopiiriltä suunnitelmia siitä, miten piirit aikovat purkaa yli 6 kuukautta hoitoa odottaneiden jonot. Ministeriö harkitsee jo myös kovempia otteita eli uhkasakkoa.

Kesään mennessä Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Keski-Suomi jäivät pahasti jälkeen hoitotakuun tavoitteista. Piireillä on syyskuuhun asti aikaa laatia kirjalliset suunnitelmat tilanteen korjaamiseksi. Aiemmin heikosti pärjänneet Pirkanmaa ja Kanta-Häme pääsivät erityisseurannasta.

Ministeriö on keskustellut asiasta piirien johdon kanssa useita kertoja.

– Lainsäädäntömuutokset ovat olleet voimassa jo 1,5 vuotta. Jossain raja tulee vastaan. Meillä on hoitotakuussa samat keinot kuin muutoinkin, eli mahdollisuus lääninhallitusten asettamaan uhkasakkoon. Sitä ei ole aiemmin käytetty. Mahdollisuudesta keskustellaan syksyn aikana, hallitusneuvos Riitta-Maija Jouttimäki STM:stä toteaa.

Hän muistuttaa, että jonojen purkamiseen on annettu erillinen valtionavustus 4 vuotta sitten, ja kuntien terveydenhuollon valtionosuuksiakin on lisätty.

Sairaanhoitopiirien arvion mukaan vuoden 2006 lopussa yli puoli vuotta hoitoa jonottaneita on edelleen noin 3 000. Toukokuuhun mennessä Pohjois-Pohjanmaalla oli 61, Kainuulla 63, Itä-Savolla 53 ja Keski-Suomella 39 yli puoli vuotta jonottanutta potilasta 10 000 asukasta kohden.

Piirit puolustautuvat

Ajatus uhkasakoista ei miellytä sairaanhoitopiirien johtajia. Hoitotakuun kangertelemiseen on ollut monia syitä.

– Mieluummin porkkanaa kuin keppiä. Kunnat tarvitsisivat lisärahaa jonojen hoitoon ennemmin kuin sitä, että rahaa otetaan pois, johtajaylilääkäri Lauri Nuutinen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä toteaa.

Pohjois-Pohjanmaalla yli puoli vuotta hoitoa jonottaneita oli toukokuussa 2 300. Määrä on laskenut, mutta liian hitaasti.

Ongelmat keskittyvät kirurgiaan. Jononpurkua ovat haitanneet muun muassa hoitohenkilökunnan palkkaerimielisyydet, työvoimapula ja ylityökielto. Samalla lähetteiden määrä kasvaa.

Nuutisen mukaan Pohjois-Pohjanmaa aikoo purkaa jonot vuoden loppuun mennessä ostopalveluiden avulla. MedOne alkaa toimia yliopistosairaalan tiloissa ja tekee huomattavan määrän leikkauksia. Palveluita ostetaan myös entistä kauempaa Etelä-Suomesta.

Kainuu ei pihtaile

Kainuun jonotilastointia ovat vaikeuttaneet ongelmat tietojärjestelmissä. Maakunnan omat luvut ovat ministeriön lukuja pienempiä.

Kainuun riesana on edelleen ortopedipula. Keskussairaalassa on vain yksi ortopedi, eikä aktiivinen rekrytointikaan ole tuottanut tulosta.

Terveysjohtaja Mauno Saari harmittelee julkisuudessa syntynyttä kuvaa, että Kainuu ei olisi tehnyt riittävästi hoitotakuun suhteen. Yli 6 kuukautta jonottaneiden määrä on kuitenkin puolitettu vuodessa ja ortopedian polikliininen jono on purettu.

– Operatiivista toimintaa lisätään sopimusten puitteissa ja uusi tarjouskierros pannaan vireille välittömästi. Ensi vuoden talousarviossa ostopalveluihin on varauduttu riittävästi. Tässä suhteessa meillä ei ole ollut rahasta kiinni, hän sanoo.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030