Ajan­kohtai­sta

Hormonaalinen ehkäisy voi lisätä masennuksen riskiä

Riski on suuri erityisesti 15–19-vuotiailla, kertoo laaja tutkimus.

Miia Soininen
Kuvituskuva 1

Hormonaalinen ehkäisy saattaa lisätä naisten masennusriskiä, kertoo laaja tanskalainen kohorttitutkimus. Riski voi olla erityisen suuri nuorilla naisilla.

Tutkimuksen mukaan hormonaalista ehkäisyä käyttäville naisille oli määrätty enemmän masennuslääkereseptejä kuin niille, joilla ei ollut hormonaalista ehkäisyä. Samoin ensimmäisiä masennusdiagnooseja oli enemmän.

Yhdistelmäehkäisypillereitä käyttävillä oli 23 prosenttia suurempi todennäköisyys saada myös masennuslääkitys. Pelkkää keltarauhashormonia sisältäviä minipillereitä käyttävillä luku oli 34 prosenttia ja hormonikierukkaa käyttävillä 40 prosenttia. Masennusriski näytti liittyvän kaikkiin tutkimuksessa mukana oleviin hormonaalisiin ehkäisymenetelmiin.

Masennusriski oli korkein 15–19-vuotiailla naisilla ja laski iän myötä. Teini-ikäisillä minipillerien käyttäjillä oli 120 prosenttia suurempi todennäköisyys käyttää myös masennuslääkkeitä kuin niillä, joilla ei ollut hormonaalista ehkäisyä.

Malttia johtopäätöksiin

Rekisteritietoihin perustuva tutkimus käsitti lähes kaikki 15–34-vuotiaat tanskalaisnaiset eli yli miljoona naista. Heitä seurattiin vuosina 2000–2013, ja keskimääräinen seuranta-aika oli 6,4 vuotta. Tutkimuksen ulkopuolelle jätettiin muun muassa ne, joilla oli aiempi masennusdiagnoosi.

Tutkijoiden mukaan hormonaaliseen ehkäisyyn liittyvästä masennusriskistä tarvitaan lisää tutkimuksia, mutta lääkärien kannattaa olla tietoisia asiasta.

Lue myös

Myös The Guardian -lehden haastattelemat asiantuntijat toteavat, että lisätutkimuksia tarvitaan. Tanskalaistutkimus ei todista syy-seuraussuhdetta, eikä naisten tule säikähtää ja lopettaa hormonaalista ehkäisyään.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030