Lehti 51-52: Ajan­kohtai­sta 51-52/2006 vsk 61 s. 5295

HPV-rokotteesta toivotaan suojaa myös nielurisasyöpää vastaan

Marianne Jansson

Pään ja kaulan alueen syövät ovat varsin harvinaisia, mutta joidenkin syöpien on havaittu yleistyneen. Vastikään Läkartidningenissa raportoitiin nielurisasyövän ilmaantuvuuden lähes kolminkertaistuneen Tukholman alueella 1970-luvun lukemista. Samanlaisia lukuja on aiemmin raportoitu myös Suomesta.

- Suun alueen syövät ovat lisääntymässä nimenomaan nuoremmissa ikäryhmissä. Tärkeimmät riskitekijät ovat tupakointi ja alkoholinkäyttö. Ne aloitetaan nykyään entistä nuoremmalla iällä, jolloin limakalvo on alttiimpi niiden vaikutuksille, sanoo professori

Stina Syrjänen

Turun yliopiston suupatologian laitokselta.

Syrjäsen ryhmä kuvasi 1980-luvun alussa ensimmäisenä maailmassa ihmisen papilloomaviruksen esiintyvän suun, kurkunpään ja sinonasaalialueen syövissä. Nyttemmin suuret tutkimukset ja syöväntutkimuskeskus IARC:n meta-analyysit ovat vahvistaneet, että osa pään ja kaulan alueen syövistä todella liittyy HPV:hen. Näiden syöpien ennuste näyttää olevan yleensä parempi kuin muiden. Kohdunkaulan syöpää vastaan kehitetty papilloomavirusrokote saattaakin ehkäistä myös pään ja kaulan alueen syöpiä, ehkä jopa 25 % niistä.

- Nykyään HPV-tutkimukset kohdistuvat valtaosin juuri pään ja kaulan alueen syöpiin, toteaa Stina Syrjänen.

Yksi mielenkiintoinen tutkimusalue on HPV:n ja tupakan karsinogeenien interaktio, joka on havaittu genitaalialueen syövissä. Suun alueella yhteisvaikutus voi olla vielä voimakkaampi, koska mukana on myös tupakan paikallinen vaikutus limakalvoon.

Papilloomavirus on erityisen tavallinen nielurisasyövässä. Jopa puolet tonsillasyövistä liittyy HPV:hen, suusyövistä osuus on 3-15 %. Viruksen valtatyyppi suun alueella on HPV-16. Tukholman aineistossa osoitettiin HPV-positiivisten nielurisasyöpien myös yleistyneen.

- Tonsillasyövässä viruksen DNA:ta löytyy solua kohti selvästi enemmän kuin monessa muussa syövässä. Se on useimmiten episomaalisena eikä integroituneena isäntäsolun perimään, kuten usein muissa syövissä, kertoo Stina Syrjänen.

- On jopa esitetty, että tonsilla ja sen kryptat olisivat normaalistikin HPV:n latenssivaiheen sijaintialue. Virusta on löydetty myös normaalista tonsillasta.

HPV:n löytyminen suun ja kurkunpään muutoksista herätti kysymyksen, mistä infektio tulee. Naisista jopa 70 %:n on arvioitu saavan joskus elämänsä aikana genitaalialueen papilloomavirusinfektion. HPV esitetäänkin usein kategorisesti seksitaudiksi, ja suuseksin on ajateltu olevan myös HPV-positiivisten tonsillasyöpien taustalla. Kuitenkin esimerkiksi pariskunnista vain 60 %:lla HPV-tyypit ovat samoja ja HPV löytyy varsin usein myös lasten suun limakalvoilta. Syrjäsen tutkimusryhmä onkin osoittanut, että tartuntoja tapahtuu myös muuten kuin seksiteitse perheen sisällä.

Lue myös

- HPV tarttuu isolle osalle jo varhaislapsuudessa, joko syntymässä suoraan äidistä tai myöhemmin perheen normaaleissa sosiaalisissa kontakteissa syljen tai käsien välityksellä. Kahden vuoden iässä suusta löytyi virusta enää 10 %:lta lapsista, mutta ei tiedetä, onko virus poistunut vai onko se latenttina, sanoo Stina Syrjänen.

Syrjäsen mukaan suun alueen HPV-tutkimuksissa ollaan nyt samassa tilanteessa kuin genitaalialueen tutkimuksissa parikymmentä vuotta sitten. Suuri kysymyksiä on vielä auki, ja monet perusasiat ratkeavat vasta, kun virus voidaan viljellä. Siihen ei vielä ole kukaan pystynyt. Rokotteen kehittäminen on kuitenkin vilkastuttanut tutkimusta.

- Harvalla on ollut tutkijanuran aikana mahdollisuus seurata alueen kehitys ensi löydöksistä epidemiologisiin varmistuksiin ja molekyylibiologisiin selityksiin asti. Nyt vielä nähdään rokote ja sen vaikutus. Sitä voi sitten kiikkustuolissa miettiä, naurahtaa Stina Syrjänen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030