Lehti 12: Ajan­kohtai­sta 12/2006 vsk 61 s. 1317

Ikääntyminen pidentää lääkärien sairauslomia mutta vähentää työuupumusta

Ulla Järvi

Lääkärit ovat muita työntekijöitä harvemmin sairauslomalla ja käyttävät lääkärin palveluita muita ammattiryhmiä vähemmän. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lääkärit olisivat erityisen terve ammattiryhmä, toteaa LT

Saara Töyry

viime vuonna julkaistussa väitöskirjassaan.

Lääkärit käyttävät lääkkeitä yhä enemmän, mutta määräävät ne yleensä itse itselleen. Tavallisimmat syyt lääkkeiden käyttöön ovat särkytilat, unettomuus tai mielenterveyshäiriöt sekä ruoansulatuskanavan oireet ja sairaudet. Itse itseään lääkitsi kaksi kolmasosaa mielenterveyden häiriöistä kärsivistä lääkäreistä.

Itselääkintä voi olla uhka lääkärin ikääntyessä, jos sairauksien hoito jää huonolle tolalle.

Töyryn väitöskirjan mukaan ikääntyminen vaikuttaa lääkärin työuralla kahtalaisesti. 25-34-vuotiaat lääkärit ovat useammin sairauslomalla kuin 55-64-vuotiaat lääkärit. Sairauslomat kuitenkin pitenevät. Kun nuori mieslääkäri on sairauslomalla keskimäärin kuusi päivää vuodessa, 55-64-vuotias sairastaa keskimäärin 21 päivää.

Myös naislääkäreillä sairauslomat pitenevät ikääntyessä, jopa muita naistyöntekijöitä enemmän. Kun 55-64-vuotias naistyöntekijä on sairauslomalla 21 päivää vuodessa, samanikäinen naislääkäri on sairaana keskimäärin 24,5 päivää. Vaivat siis pahenevat ja kroonistuvat iän myötä.

Mielenkiintoinen ilmiö on kuitenkin se, että työuupumus hellittää lääkärin ikääntyessä. Muissa ammateissa uupumus pahenee työuran edetessä.

Lue myös

Potilaat ja oma perhe auttavat jaksamaan

Juhani Ilmarisen kirjasta käy ilmi, että vain prosentti suomalaisista kokee työn edistävän terveyttä.

Vuoden 2003 Lääkärikyselyssä kysymykset aseteltiin ehkä hieman eri tavalla kuin yleensä työssä jaksamista koskevissa kyselyissä. Lääkäreiltä tiedusteltiin niitä voimavaroja, jotka auttavat jaksamaan.

Potilaisiin ja heidän hoitoonsa liittyviin asioihin viittasi lähes puolet vastanneista lääkäreistä. Noin nelisenkymmentä prosenttia lääkäreistä ammensi voimaa työyhteisön ihmissuhteista ja sosiaalisesta vuorovaikutuksesta ja perheestä ja ystäväpiiristä. Työn järjestelyt ja yleiset edellytykset olivat yhtä tärkeitä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030