Lehti 8: Ajan­kohtai­sta 8/2006 vsk 61 s. 815

Ikääntyneet ja päihdeongelmaiset Oulun yhteispäivystyksen haasteita

Ulla Toikkanen

- Ikääntyneiden päivystyspotilaiden määrä kasvaa jatkuvasti. Näiden ihmisten monien ongelmien ensiselvittely ja jatkohoidon sujuva järjestäminen yhdessä lähiseudun terveyskeskusten kanssa vaatii Oulun yhteispäivystyksen toimintamallin hiomista, linjasi yhteispäivystyksen vastuualueen johtaja, osastonylilääkäri

Juhani Valkama

Oulun yliopistollisesta sairaalasta Pohjolan lääkäripäivillä.

Oulun yliopiston geriatrien, lähikuntien terveyskeskuslääkäreiden, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja yhteispäivystyksen geriatrinen työryhmä on kehittänyt jatkohoitomallia ikääntyneille päivystyspotilaille.

Vuonna 2000 alkaneessa Oulun perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksessä on mukana Oulun yliopistollinen sairaala, Oulun kaupunki ja alueen 20 kuntaa. Yhteispäivystyksen piiriin on tullut yli 10 000 ihmistä lisää toiminta-aikana.

Valkama totesi, että erikoissairaanhoidon potilaiden ongelmat muuttuvat yhä vaikeammiksi ja päivystystoiminnasta tulee entistä akuutimpaa ja pitkäkestoisempaa.

- Suuri osa päivystykseen tulevista on vastedes neurologisia potilaita.

Yhteispäivystys toimii arki-iltaisin ja -öisin sekä viikonloppuina. Perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito käyttävät osittain yhteisiä tiloja ja välineitä, samoin paikoitellen yhteistä henkilökuntaa.

- Meidän täytyy kehittää koko ajan suoria yhteyksiä päivystyksestä lopulliseen hoitopisteeseen. Sydän- ja aivoinfarktipotilaiden nopea seulominen merkitsee lisähaasteita yhteispäivystysyksikölle. Tavoitteenamme on se, että sydäninfarktipotilaat siirretään suoraan invasiiviseen kardiologiaan virka-aikana ja osittain viikonloppuna. Yhteispäivystyksessä on tehty vasta muutamia aivoinfarktipotilaiden liuotushoitoja; tässä on siis merkittävä kehittämisen paikka.

Päivystykseen tarvitaan tuonnempana omat alipaineistetut tutkimustilat.

- Potilaiden mukana kulkeutuu resistenttejä sairaalabakteereja. Uusia uhkia ovat SARS ja lintuinfluenssa. Alipaineistetuissa tutkimustiloissa voidaan tutkia myös potilaita, joiden vastustuskyky on heikentynyt: esimerkiksi sytostaattihoidossa olevia ihmisiä.

Lääkärien työolosuhteita korjattava

Yhteyden saaminen ammattihenkilöön ja saatujen ohjeiden kirjaaminen hoitotakuun toteuttamiseksi eivät onnistu kaikilta osin nykyisillä voimavaroilla. Sairaanhoitopiirillä ja alueen kunnilla on meneillään yhteyskeskushanke, jonka tavoitteena on korjata nämä asiat.

Valkaman mielestä lääkärien työolosuhteet on saatava pikaisesti kuntoon, jotta työvoimaa saadaan tulevaisuudessa isoille päivystysalueille.

- Lääkärien päivystyshalukkuus on vähentynyt.

Lue myös

Valkama mainitsi, että päivystyskokeilussa sisätautien etupäivystys on järjestetty omina 6 viikon koulutusjaksoina. Tällöin lääkärit eivät ole osastotyössä.

- Jaksosta neljä viikkoa ollaan päivystyspoliklinikalla, yhdellä viikolla on anestesiakoulutusta, kun taas yksi on palautumisviikko. Pitkiä, koko vuorokauden kestäviä päivystyksiä ei enää ole. Ruuhkaisimpaan aikaan kello 14-21 työskentelee kaksi päivystäjää entisen yhden sijasta. Tavoitteena on toiminnan sujuvoittaminen, työn mielekkyyden ja monipuolisuuden lisääminen samoin kuin koulutuksen ja työterveyden parantaminen.

Ylilääkäri

Antti Koskinen

perusterveydenhuollon yhteispäivystyksestä kertoi, että päivystäjien työvuorojen kesto on pyritty saamaan kohtuulliseksi perusterveydenhuollossa.

Päihdepotilaiden lisääntynyt määrä työllistää henkilökuntaa ja aiheuttaa järjestyshäiriöitä entistä enemmän.

- Kun päivystyksellinen sairaus on hoidettu, potilailla pitäisi olla mahdollisuus päästä seurantaan selviämisasemalle.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030