Lehti 45: Ajan­kohtai­sta 45/2006 vsk 61 s. 4680

Itämeren maat tiivistävät yhteistyötä palliatiivisessa lääketieteessä

Eeva SalminenKatri Elina Clemens

Itämeren alueen maat kehittävät yhdessä palliatiivista lääketiedettä ja siihen liittyviä hoito-ohjeistoja. Tavoitteena on uudehkon tieteenalan verkottuminen kansallisesti ja kansainvälisesti.

Aihetta käsiteltiin Itämeren maiden palliatiivisen lääketieteen kokouksessa Lyypekissä Saksassa 26.-27.10. 2006. Järjestäjinä olivat Bonnin yliopiston palliatiivisen lääketieteen tutkimus- ja opetusyksikkö, Saksan diakoninen järjestö ja terveysministeriö.

Kokouksessa esiteltiin Saksan terveydenhuollon meneillään olevaa uudistusta: lakiuudistus takaa palliatiivisen lääketieteen kehitystyöhön huomattavia taloudellisia resursseja ja potilaalle oikeuden päästä muilta erikoisaloilta palliatiivisen hoidon piiriin. Polikliinista toimintaa ja sen saatavuutta kehitetään, jotta potilaat voidaan hoitaa mahdollisimman pitkälle kotona. Tämä edellyttää hoitoyksiköiden perustamisen ohella lääkärien koulutuksen lisäämistä.

Saksan uudistusohjelmassa palliatiivisen lääketieteen kehittämisvelvoite sisällytetään lainsäädäntöön ja sille myös turvataan keskimäärin 120 miljoonan euron vuosittainen tuki viideksi vuodeksi. Tämä on vertaansa vailla oleva kehityssuunnitelma, joka lisää palliatiivisen perus- ja erikoishoidon saatavuutta maanlaajuisesti.

Lue myös

Itämeren maissa palliatiivisen lääketieteen opetuksen määrä vaihtelee 60 tunnista (Bonn Saksassa ja Poznan Puolassa) Suomen vähäiseen (esim. Turussa 4 + 4 h + seminaari) opetukseen. WHO:n minimisuositus on 20 tuntia.

Suomessa päättäjät voisivat ottaa mallia Saksasta, jossa nimenomaan panostetaan sairaalan ulkopuolisen ja polikliinisen palliatiivisen hoidon toimintaolosuhteiden luomiseen ja saatavuuden turvaamiseen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030