Lehti 12: Ajan­kohtai­sta 12/2006 vsk 61 s. 1320

Jon Kabat-Zinn: Opettele elämään nyt

Ulla Järvi

- Mitä ajattelet juuri NYT? kysyy amerikkalaisprofessori

Jon Kabat-Zinn

suomalaiselta kuulijakunnaltaan.

- Sataa asiaa yhtä aikaa, vastataan.

Jon Kabat-Zinn ottaa käteensä kulhon ja lusikan ojentaen jokaiselle suuren rusinan. Hän kehottaa kuulijoitaan keskittymään rusinan tunnustelemiseen ensin sormin, sitten suulla. Puraisutkin on tehtävä pieni pala kerrallaan ja nielaistava vasta, kun on tulee pakottava tarve niellä.

Harjoite kuulostaa lapselliselta, mutta ammattitaitoisen kouluttajan johdolla hetki on pysäyttävä. Koska viimeksi on todella pysähtynyt elämään hetkeä?

Jon Kabat-Zinn on Massachusettsin yliopistollisen sairaalan stressiklinikan perustaja ja yksi tietoisuustaitoihin perustuvan mindfulness based cognitive therapyn uranuurtaja. Hän on viettänyt viikon Suomessa kouluttaen muun muassa lääkäreitä.

- Stressiklinikka perustettiin vuonna 1978. Ajatelkaa elämäämme sen jälkeen. Mitä stressiä silloin edes tunnettiin? nauraa Kabat-Zinn.

Ihminen on uskomattoman sopeutumiskykyinen laji. Tietotekniikka on mullistanut elämämme; olemme hurahtaneet uskoon, että meidän on oltava koko ajan tavoitettavissa. Koko ajan pitäisi tehdä jotain.

- Ihminen ei enää olekaan "human being" vaan pikemminkin "human doing", hän huomauttaa.

Lue myös

Tietoisuustaitoihin perustuvaa kognitiivista terapiaa on tutkittu melko paljon. Kaksoissokkotutkimuksissa muun muassa rintasyöpäpotilaiden havaittiin elävän pidempään ryhmässä, joka oli saanut koulutusta tietoisuusterapiaan. Myös masennuksen hoidosssa terapian on havaittu vähentävän uusiutumisriskiä niillä potilailla, joiden masennus on uusinut monta kertaa.

- Masentunut rypee negatiivisissa tunteissaan eikä löydä enää ulospääsyä. Emme opeta heitä torjumaan masennusta, vaan tarttumaan siitä kiinni, kuvailee Jon Kabat-Zinn.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030