Lehti 44: Ajan­kohtai­sta 44/2006 vsk 61 s. 4559

Joustava työaika tärkeää vuokratyötä tekeville lääkäreille

Ulla Toikkanen

Mahdollisuus valita oma työaikansa on keskeisimpiä syitä siihen, miksi lääkärit tekevät vuokratyötä. Myös vaihtelu ja ansiomahdollisuudet painavat vaakakupissa, kun vuokratyöhön hakeudutaan. Vuokralääkärit työskentelevät keskimäärin 40 tuntia viikossa, ja he ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä työhönsä. Tällaisia tuloksia saivat Tampereen yliopiston tutkijat

Tiina Tiilikka

ja

Hannele Palukka

tutkimuksessaan, jossa he selvittivät sitä, millaiseksi terveydenhuollon vuokratyöntekijät kokevat oman asemansa ja toimintansa hyvinvointipalvelurakenteen murroksessa.

- Vastaajat kuvasivat työpaikan ilmapiiriä sopuisaksi ja kommunikaatiota avoimeksi. Myös työpaikan yhteishenki ja se, että jokaisen osaamista arvostetaan, sai kiitosta. Epäselvyyksiä toiminnan tavoitteista, puutteita tiedon kulussa ja hierarkkisia vastuusuhteita kokivat vain harvat vastaajat. Kaiken kaikkiaan terveydenhuollon vuokratyöntekijät voivat hyvin työssään, sanoi Tiina Tiilikka.

Työsuojelurahaston rahoittamaan kyselyyn vastasi 326 vuokratyötä tekevää lääkäriä ja hoitajaa. Lääkäreitä vastaajista oli noin 80 prosenttia, ja heidän ikänsä oli useimmiten 28 vuotta. Suuri osa vastanneista ajatteli, että vuokratyö on välivaihe heidän urallaan.

Hannele Palukka huomautti, että vuokratyötä tekevien lääkäreiden ja hoitajien työssään kokema fyysinen ja henkinen väkivalta on suhteellisen vähäistä.

- Fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa sanoi kohdanneensa 29 prosenttia vastaajista, kun taas henkistä väkivaltaa oli kokenut 22 prosenttia heistä.

Palautteen antamisesta opiksi otettavaa myös kuntatyönantajalle

Vastaajat kertoivat olevansa tyytyväisiä siihen, että hallinnollista työtä on vähän ja he voivat keskittyä potilastyöhön. Monet lääkärit sanoivat, että he oppivat koko ajan uutta eivätkä jämähdä paikalleen työskennellessään useassa työpaikassa.

Hannele Palukka totesi yllättyneensä vastausten yleisestä myönteisyydestä.

Lue myös

- Kuntatyönantaja voisi ottaa mallia siitä, kuinka vuokratyöfirmat antavat palautetta työntekijöille. Tällä tavoin työhyvinvointi voisi lisääntyä myös kuntasektorilla, Palukka pohti.

Yksi tutkijoita kiinnostava kysymys on se, millaiseksi vuokratyötä tekevien lääkäreiden ammatti-identiteetti muotoutuu. Tätä asiaa he selvittävät parhaillaan haastattelemalla vuokralääkäreitä.

- Haluaisimme tietää, voidaanko puhua vuokralääkäreiden ammatti-identiteetistä. Vastaajat ovat kertoneet, että he mieltävät itsensä ennen kaikkea lääkäreiksi, eivät vuokralääkäreiksi. Lääkärit arvostavat omaa työtään, ja he ovat erittäin työorientoituneita, Tiilikka mainitsi.

Hannele Palukkaa ja Tiina Tiilikkaa kiinnostaisi vastedes tutkia myös sitä, millaisia kokemuksia potilailla on terveydenhuollon vuokratyöntekijöistä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030