Lehti 16: Ajan­kohtai­sta 16/2007 vsk 62 s. 1600

Kaksisuuntainen mielialahäiriö jää helposti tunnistamatta

Suvi Sariola

- Suurin osa kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavista jää ilman asianmukaista lääkehoitoa, sanoo psykiatrian professori, ylilääkäri

Erkki Isometsä

vastavalmistuneiden Jorvi Bipolar Study -tutkimuksen tulosten perusteella.

Tutkimuksessa mukana olleista vajaasta 200 potilaasta vain 42 prosenttia oli saanut asianmukaista lääkehoitoa akuuttivaiheessa.

Suurin syy lääkehoidon ongelmiin oli virheellinen diagnoosi.

Tutkimuksessa seulottiin noin 1 600 psykiatrista potilasta. Joukosta löytyi 191 kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavaa potilasta. Heistä lähes 40 prosentilta puuttui häiriön kliininen diagnoosi.

Huonommin tunnetun tyyppi II:n potilaista vain puolet oli diagnosoitu oikein. Tyyppi II:n bipolaarihäiriössä vakavat masennusjaksot vaihtelevat hypomaanisten jaksojen kanssa. Tyyppi I:n maanis-depressiivisiltä potilaista kliininen diagnoosi puuttui neljäsosalta.

Erkki Isometsän mukaan ongelmat kasaantuvat masennusvaiheiden hoitoon avohoidossa.

Tyypillisiä ongelmia ovat mielialaa tasaavan lääkehoidon puuttuminen ja masennusvaiheiden hoitaminen tavallisena depressiona pelkästään masennuslääkkeiden avulla.

Isometsän mukaan mielialaa tasaava lääkehoito on kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidon kulmakivi. Tällainen lääkitys oli entuudestaan kuitenkin vain joka viidennellä tutkimuspotilaalla.

Lue myös

- Potilaat eivät hae hoitoa maniassa. Terveydenhuollon tehtävänä on aktiivisesti selvittää, onko näitä jaksoja ollut, Isometsä sanoo.

Tutkijat suosittelevatkin, että sairautta seulottaisiin psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa helposti tehtävällä MDQ-mielialahäiriökyselyllä.

Jotta hoito pysyisi paremmin mukana potilaan voinnin vaihteluissa, tutkijat ehdottavat, että potilaat pitäisivät mielialapäiväkirjaa.

Tutkimus osoitti, että kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavien potilaiden itsetuhokäyttäytymisen riski on erittäin suuri. Itsemurhayrityksiä oli tai oli ollut 55 prosentilla potilaista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030