Lehti 13: Ajan­kohtai­sta 13/2006 vsk 61 s. 1444

Kansallinen terveystietoarkisto päätettiin antaa Kelan hoitoon Valtionyhtiömallista haviteltiin terveysrahaston perustaa

Ulla Järvi

- Yksi esimerkki siitä, ettei Suomen terveydenhuollossa osata tehdä päätöksiä, on kansallisen sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmän pystyttäminen. Se on jämähtänyt eturistiriitoihin, jopa henkilökemiaan, moitti valtionvarainministeriön valtiosihteeri

Raimo Sailas

Raha ja terveys -seminaarissa Helsingissä 22. maaliskuuta.

Samana päivänä valtioneuvosto kuitenkin lähetti maailmalle tiedotteen, jossa kerrottiin Kansaneläkelaitoksen ryhtyvän tietohallinnon kansalliseksi toimijaksi.

Jämähtikö projekti?

- En kutsuisi valmisteluaikaamme jämähtämiseksi, sanoo ohjelmajohtaja

Katrina Harjuhahto-Madetoja

, joka toimii Matti Vanhasen hallituksen tietoyhteiskuntaohjelmassa.

- Ohjelmasta vastuussa oleva ministeriryhmä kuuli runsaasti erilaisia näkemyksiä ja teki kansallisen toimijan valinnan kahden kilpailevan vaihtoehdon välillä.

- Varsinkin Sitran ja Kuntaliiton piirissä olisi haluttu maahan perustettavan valtion sataprosenttisesti omistama yhtiö, joka olisi ottanut kansallisen rekisterin hoitaakseen, Harjuhahto-Madetoja kertoo.

Tämä malli olisi ollut kovasti Sitran mieleen, sillä se on perustamassa terveysrahastoa. Tavoitteena on nopeuttaa alan rakennemuutosta, kun tilaaja ja tuottaja pystyttäisiin selkeästi erottamaan toisistaan. Rahaston perusta muodostuisi erilaisista erikoissairaanhoidon yksiköistä ja tukipalveluista.

Sitra on ollut taloudellisesti tukemassa terveydenhuollon kehittämisohjelmia, jotka ovat painottuneet juuri sähköiseen tietohallintoon ja asiointiin, kommunikaatiopalveluihin ja e-health-palveluihin.

Tietoihin itsekin käsiksi

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon kansallisen toimijan tehtävänä on ylläpitää kansallista potilastietojen sähköistä arkistointipalvelua sekä siihen liittyviä tiedonvälitys- ja tietoverkkopalveluja.

Lue myös

Tulevaisuudessa kaikki potilastietomme kirjautuvat hoitavan terveyskeskuksen tai sairaalan tietokantojen lisäksi myös kansalliseen tietoarkistoon. Sieltä omia tietojaan voisi päästä myös itse lukemaan, kunhan tietosuojaratkaisut saadaan kuntoon.

- Nyt kun kansallinen toimija on valittu, tarkoitus on edetä reippaasti. Vuonna 2008 pitäisi olla jo arkistointivaiheessa, Harjuhahto-Madetoja toteaa.

Operatiivinen vastuu annettiin Kelalle, jolla jo on käytössä valtakunnallisia sähköisiä palveluja.

Kelan palvelun ongelmista ja asiakkaiden kritiikeistä ollaan valtioneuvostossa tietoisia.

- Sanotaanko, että toimija on meille entuudestaan tuttu. Osaamme varautua valvomaan niitä seikkoja, joissa ongelmia saattaa esiintyä, muotoilee ohjelmajohtaja Katrina Harjuhahto-Madetoja.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030