Lehti 3: Ajan­kohtai­sta 3/2007 vsk 62 s. 159

Kantelut TEOlle lisääntyivät

Miia Soininen

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus saa entistä enemmän kanteluita, ilmoituksia ja lausuntopyyntöjä. Viime vuonna niitä tuli 660, mikä on 13 % aiempaa vuotta enemmän.

TEOn lisäksi hoitovirhe-epäilyjä käsittelevät lääninhallitukset. Vuonna 2005 ne ratkaisivat yhdessä 1 255 terveydenhuollon valvonta-asiaa.

Suuntaus ei ole uusi. TEOlle tulleiden valvonta-asioiden määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Apulaisjohtaja

Tarja Holi

löytää lukujen taustalta monia syitä.

- TEOn toimivalta laajeni koskemaan yksilöiden ohella myös organisaatioiden toimintaa, ja yleinen informaatio tästä on varmasti lisännyt yhteydenottoja meille. Toisaalta sama trendi on muuallakin, ihmiset selvityttävät omaa hoitoaan yhä enemmän.

Holin mukaan hoitotakuu on lisännyt hoidon saatavuuteen liittyviä kanteluita. Ulkomaalaisista lääkäreistä varsinaisia kanteluja ei tule paljon, mutta vuokratyövoimaan liittyvistä hoitotapahtumista enemmän.

- Vuokratyövoima on ajan ilmiö, ja muuttuva ympäristö vaikuttaa myös hoidon toteuttamiseen. Kyllä se näkyy eri tavoin hoidon toteuttamisessa, kun terveydenhuollon ammattihenkilöt eivät ole sairaalan ja terveyskeskuksen omaa henkilökuntaa.

Oikeudet pois aiempaa useammilta

Kanteluiden määrän kasvu lisää myös vakavia seuraamuksia. Viime vuonna ammatinharjoittamisen oikeudet poistettiin tai niitä rajattiin 26 ammattilaiselta. Edellisenä vuonna tapauksia oli 18.

TEO ja lääninhallitukset aikovat kiinnittää entistä enemmän huomiota terveydenhuollon ohjaukseen.

Holi uskoo, että kantelujen lisääntymistä ei saada taittumaan kokonaan. Yksikköjen olisi kuitenkin tärkeää paneutua potilaan ja omaisten kanssa keskusteluun ja epäkohtien selvittämiseen. Tällöin ulkopuolista viranomaista tarvittaisiin vähemmän.

- Toisaalta esimerkiksi kiire ja tiuhaan vaihtuva henkilökunta lisäävät epätyydyttävän hoidon kokemuksia.

Lääkitys ja potilasasiakirjat kipupisteitä

Tarja Holin mukaan kanteluiden kirjo on hyvin laaja, eikä tyypillistä hoitovirhettä ole. Vuoden 2005 ratkaisutilastossa eniten huomautettavaa oli lääkityksessä ja potilasasiakirjoissa.

Lue myös

Keskushermostoon vaikuttavien PKV-lääkkeiden määräyksiä koskevat asiat ja potilasasiakirjojen merkintöjen puutteet on noteerattu aiemminkin. TEO on jo esittänyt opetusministeriölle, että lääkitys otettaisiin paremmin huomioon terveydenhuollon henkilökunnan koulutuksessa.

- Lääkkeiden määräämistä koskevia valvonta-asioita tulee paljonkin yksityiseltä sektorilta. Varsinaista hoitoa koskevia kanteluita tulee yksityissektorilta melko vähän, Holi toteaa.

Yleisimpiin aiheisiin kuuluvat myös hoidon ja diagnoosin viivästymiset sekä laadullisesti huono hoito erityisesti vanhuspotilailla ja pitkäaikaishoidossa. Samassa kantelussa on usein monia osatekijöitä. Entistä enemmän moititaan myös esimerkiksi potilaan tiedonsaantia ja kuulemista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030