Ajan­kohtai­sta

Kardiovaskulaaritapahtumien riski TIA-kohtauksen jälkeen luultua pienempi

ABCD2-riskipisteet ja löydökset aivokuvantamisessa auttoivat osoittamaan uusiutuvan aivoinfarktin riskiä TIA-kohtausten jälkeen vuoden sisällä, toteaa NEJM.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Kuva: Panthermedia

NEJM:n tutkimukseen osallistui kahdessakymmenessäyhdessä maassa 4 789 potilasta vuosina 2009–2011. Kardiovaskulaaristen tapahtumien riski TIA-kohtausten jälkeen osoittautui pienemmäksi kuin aikaisemmin on ajateltu. ABCD2-riskipisteet, löydökset aivokuvantamisessa ja ateroskleroosin esiintyminen auttoivat osoittamaan uusiutuvan aivoinfarktin riskiä TIA-kohtausten ja lievän aivohalvauksen jälkeen vuoden sisällä.

Aivoinfarktien määrä oli 1,5 prosenttia kahden päivän, 2,1 prosenttia seitsemän, 2,8 prosenttia kolmenkymmenen, 3,7 prosenttia yhdeksänkymmenen ja 5,1 prosenttia 365 päivän aikana Kaplan–Meierin menetelmässä.

Monimuuttuja-analyyseissa muun muassa ateroskleroosi ja ABCD2-riskipisteet 6 tai 7 olivat yhteydessä yli kaksinkertaistuneeseen aivoinfarktiriskiin.

Potilaista 33,4 prosentilla oli akuutti aivoinfarkti, 23,2 prosentilla oli ainakin yksi 50-prosenttinen tai suurempi ekstrakraniaalinen tai intrakraniaalinen ahtauma ja 10,4 prosentilla oli eteisvärinä.

Kaplan-Meierin analyysissa yhden vuoden kardiovaskulaaristen tapahtumien määrä oli 6,2 prosenttia (95 prosentin luottamusväli 5,5–7).

Aivoinfarktin riski 12–20 prosenttia TIA:n jälkeen aiemmissa tutkimuksissa

Aikaisemmat tutkimukset vuosina 1997–2003 arvioivat, että aivoinfarktin tai sepelvaltimotautikohtauksen riski on 12–20 prosenttia kolme kuukautta TIA-kohtauksen tai lievän aivohalvauksen jälkeen.

NEJM:n tutkimukseen rekrytoitiin potilaita, joilla oli ollut TIA tai lievä aivohalvaus seitsemän päivää aiemmin. Erikoislääkäri tutki noin 78 prosenttia potilaista 24 tunnin kuluessa oireiden ilmenemisestä.

Tutkimuksessa selvitettiin aivoinfarktin yhden vuoden riskiä, aivoinfarktin ja sepelvaltimotautikohtauksen ilmaantumista sekä kuolemaa kardiovaskulaaristen syiden vuoksi. Tutkijat analysoivat myös yhteyttä ABCD2-pisteiden (0 tarkoitti pienintä riskiä, 7 korkeinta riskiä) ja aivoinfarktin riskin välillä sekä aivokuvantamisen tulosten, TIA-kohtauksen ja lievän aivohalvauksen syyn yhteyttä uusiutuvan aivoinfarktin riskiin vuoden aikana.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030