Lehti 23: Ajan­kohtai­sta 23/2005 vsk 60 s. 2554 - 2555

Kohdunpoistot vähentyneet selvästi 2000-luvulla Hoitokriteerien uskotaan yhtenäistävän ja yhä vähentävän poistoleikkauksia

Suomalaisella naisella on moniin eurooppalaisiin sisariinsa verraten huomattavasti suurempi todennäköisyys menettää kohtunsa ennen 60. ikävuottaan. 2000-luvulla trendi on kuitenkin kääntynyt viimein laskuun muuttuneiden asenteiden ja uusien hoitomuotojen ansiosta.

Ulla Järvi

Ennen kuin hoitotakuu ja yhtenäiset hoitokriteerit astuivat voimaan, käytettiin keskusteluissa kohdunpoistoja usein esimerkkinä merkillisistä alueellisista eroista hoitokäytännöissä. Sairaala- ja sairaanhoitopiirikohtaiset erot kohdunpoistojen yleisyydessä ovat olleet Suomessa huomattavat.

Vuosikymmenen vaihteessa sosiaali- ja terveysministeriö vertaili toimenpiteiden määriä. Tuolloin Keski-Suomen ja Helsingin sairaanhoitopiireissä tehtiin 0,5 kohdunpoistoa 10 000 asukasta kohti, mutta Vaasan ja Lapin sh-piireissä peräti viisi.

- Suomalaisella naisella on keskimäärin 20 prosentin todennäköisyys menettää kohtunsa ennen 60. ikävuottaan, sanoo professori Olavi Ylikorkala Husin Naistenklinikalta. Muissa Pohjoismaissa kohdunpoistoja tehdään selvästi Suomea vähemmän.

Maakohtaiset erot saattavat olla moninkertaiset. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja USA:ssa kohdunpoistoja tehdään Suomeakin enemmän. Pohjois-Amerikassa kohdunpoiston todennäköisyysprosentti on yli 40 ennen naisen 60. ikävuotta.

Kohdunpoistojen riskeistä ja vaihtoehdoista keskusteltiin viime viikolla Euroopan Gynekologi-yhdistyksen kongressissa Helsingissä.

- Tutkimus tuo koko ajan uutta tietoa niin kohdunpoiston vaihtoehdoista kuin leikkausmenetelmienkin paremmuudesta. Esimerkiksi kohdun osapoiston kuvitellut edut verrattuna koko kohdun poistoon ovat osoittautuneet elämänlaatututkimuksissa todellakin kuvitelluiksi, kertoo Ylikorkala.

Lasku alkoi 2000-luvulla

Kohdunpoistojen määrä oli melko tasainen lähes koko 1990-luvun. Laskeva käyrä alkoi milleniumina. Vuonna 2000 Suomessa tehtiin kaikkiaan 11 531 kohdunpoistoa, mutta vuonna 2003 enää 10 137.

Vaikka alueellisia eroja kohdunpoistotilastoista voi Suomestakin yhä lukea, laskeva trendi näkyy varsinkin suuremmissa sairaanhoitopiireissä.

Helsingissä kohdunpoistoja tehtiin Stakesin tilaston mukaan vuonna 2000 kaikkiaan 1085, mutta vuonna 2003 enää 855. Muualla HUS-piirissä leikkauksia oli viisi vuotta sitten 1827, mutta toissa vuonna enää 1564.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä leikkauksia tehtiin vuonna 2000 yhteensä 1317, mutta toissa vuonna 1048. Pirkanmaalla kohdunpoistot vähenivät 1031:stä 826:een. Satakunnassa laskua oli samana aikana 589:stä 499:ään.

Ei-yliopistollisten keskussairaaloiden toimenpidelukuja on koottu johtavien lääkärien kokouksiin. 1990-luvun lopulla kohdunpoistojen määrä oli keskussairaaloissa vakiintunut hieman alle 4000:een, mutta vuosi 2000 oli niissäkin selvä vedenjakaja. Vuonna 2003 kohdunpoistoja tehtiin keskussairaaloissa noin 3700, mutta viime vuonna enää noin 3400.

- Varmastikin hoitotakuun kriteerit tulevat yhä vähentämään kohdunpoistoja, sillä kriteerit ovat varsin tiukat, arvioi Seinäjoen keskussairaalan naistentautien ylilääkäri Eelis Hagman.

Lääkäreillä on käytössään aiempaa suurempi hoitovalikoima esimerkiksi runsaiden kuukautisvuotojen ja myoomien hoitoon. Moni gynekologi arvioi myös suomalaisnaisten alkavaneen suhtautua kohdunpoistoon takavuosia varovaisemmin.

Viime vuosi virallisesti vielä laskennassa

Vuoden 2004 virallisia lukuja Stakesissa kerätään ja lasketaan yhä, mutta Lääkärilehden yliopistosairaaloista keräämän pienen otannan lukemat osoittavat laskun joko yhä jatkuvan tai leikkausmäärän pysyttelevän edellisvuoden lukemissa.

Selvimmin lasku jatkuu Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, jossa tehtiin viime vuonna yhteensä 178 kohdunpoistoa, ja laskeva trendi on ollut vahva koko 2000-luvun. "Jononpurkuvuonna" 2000 poistoja tehtiin 382 ja vuonna 2003 yhteensä 242.

Lue myös

- Meillä on perinteisesti aina tehty keskimäräistä vähemmän kohdunpoistoja, sanoo professori Seppo Saarikoski Kys:n Naistenklinikalta.

- Kuopion seudulla on ollut useita hoitotutkimuksia, kuten esimerkiksi Vuokko-tutkimus hormonikierukan ja kohdunpoiston vertailemiseksi. Parhaillaan tutkimme myoomien embolisaatiota. Meillä myös alueen naiset ovat olleet myötämielisiä etsimään muita vaihtoehtoja ja osallistumaan tutkimuksiin, Saarikoski kertoo.

Myös Husin Naistensairaalan leikkausluvut ovat laskeneet tasaisesti koko 2000-luvun, vaikka kaksi viimeistä vuotta Peijaksen sairaalan kohdunpoistopotilaat on leikattu Helsingissä. Vuonna 2000 kohdunpoistoja tehtiin muista kuin syövästä johtuvista syistä yhteensä 1307. Viime vuonna poistoja oli enää 1113.

Myös Turun yliopistollisen keskussairaalan käyrä on laskeva, vaikka viime vuoden tilastoja "sotkeekin" Turun kaupunginsairaalan potilaiden siirtyminen Tyksiin. Reilussa kymmenessä vuodessa kohdunpoistot ovat vähentyneet neljänneksen.

Vuonna 2000 Tyksissä tehtiin 705 kohdunpoistoa ja vuonna 2003 yhteensä 568. Viime vuonna poistoleikkauksia oli 644.

Oulun ja Tampereen yliopistollisissa sairaaloissa hienoinen laskeva trendi näkyy, mutta ylilääkäreiden mukaan vertailun tekevät vaikeaksi erilaiset jononpurkutoimet sekä leikkaussaliajan saatavuuden jyrkätkin vuosittaiset vaihtelut.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030