Lehti 8: Ajan­kohtai­sta 8/2007 vsk 62 s. 727

Kuka pääsee yksityiseen PET-kuvaukseen?

Ulla Järvi

Kansanedustaja

Jörn Donner

kirjoitti sairaudestaan Suomen Kuvalehdessä 6/2007. Häneltä leikattiin viime joulukuussa syöpäkasvain keuhkosta. Syöpä löytyi varhain, sillä Donner oli "omasta ehdotuksestaan" saanut keuhkolääkäriltään lähetteen PET-kuvaukseen. Donner kävi Turun PET-keskuksessa yksityispotilaana ja maksoi kuvauksesta 1 815 euroa.

Voiko siis kuka tahansa nykyisin tulla kuvauttamaan kehonsa mahdollisten pahanlaatuisten kasvaimien toteamiseksi, keskuksen johtaja, professori Juhani Knuuti?

- Kuvaukseen ei voi tulla vain "varmuuden vuoksi". Meille tulee jonkin verran yksityisesti maksavia potilaita, mutta kaikilla on lääkärin lähete. Lähetteeseen taas vaaditaan tiettyjä indikaatioita, joilla perustellaan PET-kuvauksen tarve ja hyöty. Toki tiedämme, että esimerkiksi Japanissa mm. yritysjohtajia kuvataan seulontatyyppisesti.

Minkä verran Turun PET-keskuksessa on yksityispotilaita?

- Itse maksavia potilaita tutkitaan vuosittain alle sata. Lisäksi yksityisesti maksavia potilaita tulee muista EU-maista.

Lääkäri siis ratkaisee tutkimuksen tarpeellisuuden?

Lue myös

- Kyllä. Ongelmamme eivät niinkään ole "turhat" lähetteet, vaan se, etteivät kaikki PET-kuvauksesta hyötyvät potilaat edelleenkään pääse tutkimukseen. Joko lääkäri ei tunne tutkimuksen hyötyjä tai potilaan kotikunta ei myönnä maksusitoumusta. Arvioiden mukaan Suomessa on noin 5 000 potilasta, jotka täyttäisivät näyttöön perustuvan lääketieteen mukaiset tutkimuskriteerit.

Paljonko PET-kuvauksia tehdään?

- Teemme Turussa vuosittain noin 2 000 kliinistä PET-kuvausta ja saman verran erilaisiin tutkimusprojekteihin liittyviä kuvauksia. Uudella sydämen toimintaa tutkivalla PET-TT-laitteella tutkimuksia on tehty viitisen sataa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030