Ajan­kohtai­sta

Kysteiini vähentää tupakan ja alkoholin syöpäriskiä

Jopa 80 prosenttia suu-, nielu- ja ruokatorvisyövistä johtuu tupakasta ja alkoholista.

Kysteiini vähentää alkoholin ja tupakan aiheuttamaa asetaldihydialtistusta, mikä auttaa yläruoansulatuskanavan syöpien ehkäisyssä. Näin kertoo Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus.

Tupakoinnin ja pitkäaikaisen runsaan alkoholinkäytön tiedetään lisäävän suu-, nielu- ja ruokatorvisyöpien riskin monikymmenkertaiseksi, ja tupakointi lisää merkittävästi myös mahasyöpäriskiä. Väitöstutkimuksen mukaan tämä voidaan osaksi selittää sillä, että alkoholin nauttiminen ja tupakointi aiheuttavat voimakkaan paikallisen asetaldehydialtistuksen yläruoansulatuskanavan alueelle.

Tutkimuksessa osoitetaan myös, että paikallista asetaldehydialtistusta voidaan vähentää kolmannekseen suomalaistutkijoiden kehittämällä kysteiiniä vapauttavalla tabletilla.

– Tämä saattaa tarjota mahdollisuuden estää alkoholin käyttöön ja tupakointiin liittyviä suun, nielun ja ruokatorven syöpiä, väittelijä, LL Ville Salaspuro toteaa.

Tupakalla ja viinalla on paha yhteisvaikutus

Arvioidaan, että kehittyneissä maissa jopa 80 prosenttia suu-, nielu- ja ruokatorvisyövistä johtuu tupakasta ja alkoholista.

Alkoholi itsessään ei aiheuta syöpää, mutta sen ensimmäinen aineenvaihduntatuote, asetaldehydi, on todettu paikalliseksi karsinogeeniksi. Alkoholia nautittaessa sitä kertyy suuhun suun mikrobien toiminnan seurauksena. Asetaldehydiä on runsaasti myös tupakansavussa, josta se tupakoinnin yhteydessä liukenee sylkeen.

Tutkimus osoitti, että tupakoinnin aikana syljen asetaldehydipitoisuudet nousevat erittäin korkeiksi. Tupakan ja alkoholin yhteiskäytössä pitoisuus oli kymmenen kertaa suurempi kuin pelkästään alkoholia nautittaessa.

Lisäksi havaittiin, että tupakoitsijoilla alkoholiperäinen asetaldehydimuodostus on kaksinkertainen verrattuna tupakoimattomiin, vaikka alkoholin nauttimisen aikana ei tupakoitaisikaan. Jos alkoholin nauttimisen aikana poltetaan tupakkaa noin 20 minuutin välein, suun asetaldehydialtistus on seitsenkertainen verrattuna tupakoimattomaan.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030