Lehti 20: Ajan­kohtai­sta 20/2006 vsk 61 s. 2199

Lääkärien ja hoitajien työnjaosta valmistellaan suositusta

Suvi Sariola

Lääkärien ja hoitajien työnjaosta on valmisteltu suositusluonnos sosiaali- ja terveysministeriössä. Sen työnjakoa ja tehtävien siirtoja koskevat linjaukset pohjautuvat pitkälti kansallisen terveyshankkeen työnjakopilottien tuloksiin ja ehdotuksiin.

Piloteissa siirrettiin eniten tehtäviä lääkäreiltä sairaanhoitajille. Niissä kokeiltiin esimerkiksi sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien päivystys- ja seurantavastaanottoja. Pilotit ehdottivat sairaanhoitajille ja terveydenhoitajille mm. rajattua reseptinkirjoitusoikeutta, oikeutta tiettyjen diagnoosien tekemiseen ja hoidon tarpeen arviointiin, oikeutta määrätä laboratoriotutkimuksia sekä piloteissa kokeiltujen todistus- ja lausuntokäytäntöjen virallistamista.

- Sairaanhoitajan päivystysvastaanottotoiminta on niin laajaa, että se kattoi viime syksyn terveyskeskustiedustelun mukaan neljä viidesosaa väestöstä. Käytännöt ovat kuitenkin varsin kirjavia, ohjeet ja seurantajärjestelmät puutteellisia ja lisäkoulutus epäyhtenäistä. Meiltä on pyydetty yhtenäistä ohjeistusta työelämää varten, sanoo suositusluonnosta valmistellut ylitarkastaja Marjukka Vallimies-Patomäki sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tyypillisiä esimerkkejä tehtävien siirroista ovat hänen mukaansa hoidontarpeen arviointi ja hoito sairaanhoitajan vastaanotolla, kun kyseessä ovat äkilliset lievät terveysongelmat, ja pitkäaikaissairaiden potilaiden seuranta ja potilasohjaus sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan seurantavastaanotolla.

Luonnosta ruoditaan kesäkuun puolivälissä työseminaarissa, johon on kutsuttu vajaat sata terveydenhuoltoalaa edustavaa järjestöä tai henkilöä. Vallimies-Patomäen mukaan seminaarissa on tarkoitus työstää luonnosta mahdollisimman käyttökelpoiseksi työelämän näkökulmasta ja käydä läpi pilottien tekemät ehdotukset.

- Tässä vaiheessa ei voida vielä sanoa, millaiseksi suositusluonnos seminaarityöskentelyn ja ministeriön muun valmistelutyön pohjalta muotoutuu, hän sanoo.

Seminaarissa käydään läpi myös työnjaon muuttamiseen liittyviä vastuukysymyksiä ja tehtävien siirtoon liittyvää lisäkoulutusta.

Marjukka Vallimies-Patomäki korostaa, ettei suosituksessa ole kyse kaikkien sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien tehtävänkuvien laajentamista, vaan tehtävänsiirroista kokeneille ja riittävän lisäkoulutuksen saaneille hoitajille.

Lue myös

Työnjakoa voidaan hänen mukaansa muuttaa ilman lainsäädännön muutoksiakin, mutta lakimuutoksia tarvitaan, jos hoitajille siirretään lääkärien tehtäviä.

- Lainsäädännön muutosta edellyttävissä ehdotuksissa on pitkälti kyse jo olemassa olevien käytäntöjen virallistamisesta, hän sanoo.

Harmaalla alueella toimitaan hänen mukaansa esimerkiksi silloin, kun sairaanhoitaja määrää vastaanotollaan potilaalle laboratorio- ja muita tutkimuksia. Selvästi asetuksen vastainen taas on käytäntö, jossa hoitajat täydentävät lääkärien valmiiksi allekirjoittamia reseptejä.

- OECD:n raportissa viime vuoden lopulla kiitettiin terveydenhuollon työnjaon kehittämistä Suomessa ja ehdotettiin, että meilläkin harkittaisiin sairaanhoitajan rajattua lääkkeenmääräämisoikeutta, Marjukka Vallimies-Patomäki toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030