Lehti 49-50: Ajan­kohtai­sta 49-50/2006 vsk 61 s. 5151

Lääkäriliiton Kojo: Vakuutusyhtiöille tapaturmista vain E-lausuntoja

Suvi Sariola

Vakuutusyhtiöiden ja Lääkäriliiton neuvottelut potilastietojen luovuttamista polkevat paikoillaan. Lääkäriliiton edunvalvontajohtaja

Markku Kojo

suosittelee, että lääkärit lähettäisivät vakuutusyhtiöille nyt pelkästään E-lausuntoja.

Keskeinen erimielisyys koskee kysymystä, kumpi päättää vakuutusyhtiölle luovutettavien välttämättömien tietojen laajuudesta, lääkäri vai vakuutusyhtiö.

Tietosuojavaltuutettu

Reijo Aarnio

on ottanut lakisääteistä tapaturma- ja liikennevakuutusta koskevassa kysymyksessä kannan, jonka mukaan harkinta ja päätösvalta potilastietojen luovutuksessa on lääkärillä.

Vakuutusyhtiöt puolestaan katsovat, että vain ne voivat arvioida, kuinka paljon tietoja korvauspäätöksen tekemiseksi tarvitaan. Yhtiöt vetoavat näkemyksessään tapaturmavakuutuslakiin.

Kojon mukaan tapaturmavakuutuslaki ja tietosuojalainsäädäntö näyttäisivätkin olevan ristiriidassa henkilötietojen luovutuksen osalta.

Jos potilasasiakirjat koskevat vain tapaturman tutkimusta ja hoitoa, ne voidaan tietosuojavaltuutetun mukaan siirtää vakuutusyhtiölle sellaisinaan. Jos asiakirjat sen sijaan sisältävät muitakin tietoja, lääkärin on joko poimittava tarpeelliset tiedot, peitettävä tarpeettomat tiedot tai kirjoitettava E-lausunto.

Kojo korostaa, että lääkäri on aina vastuussa luovutettavien potilastietojen sisällöstä - siitä, että vain välttämätöntä tietoa luovutetaan. Hänen mukaansa vastuu säilyy lääkärillä, vaikka tiedot käytännössä lähettäisi esimerkiksi osastosihteeri.

Kirjoittamalla itse E-lausunnon lääkäri pystyy parhaiten varmistamaan, että vain välttämätöntä tietoa luovutetaan eteenpäin.

Hus mukaan neuvotteluihin

Menettelytavat tietojen luovutuksessa vakuutusyhtiöille vaihtelevat Kojon mukaan selvästi niin sairaaloissa, terveyskeskuksissa kuin yksityissektorillakin. Eroa on myös korvauskäytännössä: sairaalalääkärit saavat E-lausunnoista korvauksen, terveyskeskuslääkärit eivät, ja ammatinharjoittajat hinnoittelevat lausuntonsa itse.

Ensi vuoden puolella vakuutusalan kanssa käytäviin neuvotteluihin ovatkin tulossa mukaan sekä Kuntaliitto että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri.

Husissa tehdään vakuutusyhtiöille vuosittain noin kymmenentuhatta ilmoitusta lakisääteisen työtapaturma- ja liikennevakuutuksen piiriin kuuluvan potilaan hoidosta.

Lue myös

- Husissa ilmoitus voidaan tehdä joko erillisellä lomakkeella, sairauskertomuskopiolla tai E-lausunnolla. Lähtökohta on, että ilmoitus on aina tehtävä, myös kiireellisissä hoidoissa. Hoitava lääkäri päättää, antaako tiedot lausuntona vai sairauskertomuskopiona, kertoo vs. johtajaylilääkäri

Juha Tuominen

.

Hänen mukaansa osa lääkäreistä on luopunut E-lausunnon kirjoittamisesta ja antaa luvan sairauskertomuskopion lähettämiseen.

E-lausunto varmistaa oikean maksajan

Tuomisen mukaan Husille on tärkeintä, että potilas tunnistetaan vakuutusyhtiöpotilaaksi ja ilmoitus muistetaan tehdä.

Hänen mukaansa E-lausunto on kuitenkin toiminnan kannalta parempi vaihtoehto, sillä kun potilaasta on tehty E-lausunto, hänen hoitonsa on varmasti tunnistettu laskutettavaksi vakuutusyhtiöltä.

Jos tiedot sen sijaan siirretään esimerkiksi sairauskertomuskopioina, potilas saattaa päätyä väärään laskutuspinoon:

- Jos lääkäri unohtaa kertoa osastonsihteerille, että kyse on vakuutusyhtiöpotilaasta, eikä E-lausuntokaan ole asiasta muistuttamassa, lipsahtaa potilas väärään lokeroon eli kuntalaskutettavaksi, Tuominen toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030