Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/2016 vsk 71 s. 2024

Lääkäriopiskelijat ideoivat terveysteknologiaa Oulussa

Ulla Toikkanen

Nuorten lääkärien ennakkoluulottomia ideoita tarvitaan, kun kehitetään terveydenhuollon toimintatapoja ja tietojärjestelmiä. Pitkien etäisyyksien Pohjois-Suomessa on tärkeää kehittää terveydenhuollon teknologiaa ja hyödyntää etälääketieteen mahdollisuuksia. Näin kertoo Lääkäriliiton piiriylilääkäri Annu Tertsunen.

Hänen mukaansa lääkärin työ muuttuu joka tapauksessa ja lääkärien pitää mennä mukaan kehitykseen. Siksi Lääkäriliiton professiovaliokunta ja terveyspoliittinen valiokunta alkoivat ajaa pari vuotta sitten e-health-opetuksen kehittämistä Oulussa.

– Oulun e-health-toiminnan kehittymiseen vaikutti myös se, että Oulun yliopistossa on Jarmo Reposen hoitama tietojärjestelmätutkimuksen professuuri.

Annu Tertsunen toivoo, että lääketieteen opiskelijat voisivat joskus tehdä syventäviä opintojaan terveydenhuollon tietoteknologiasta yhteistyössä yritysten kanssa.

– Olisi myös hyvä, jos opiskelijat innostuisivat tämän alan yrittäjyydestä. Terveydenhuollon toiminnan kehittäminen kuuluu lääkärin ammattiin.

Tavoitteena vahvistaa potilas-lääkärisuhdetta

Annu Tertsunen ja Jarmo Reponen ottivat yhteyttä Oulun Centre for Health and Technology -keskukseen ja kertoivat, että olisi tärkeää saada lääkärit mukaan terveysteknologian kehitystyöhön yhdessä yritysten kanssa.

– Toivoimme yhteistyöhön yrityksiä, jotka valmistavat potilaan omaa vastuunottoa terveydestään tukevia laitteita ja sovelluksia ja kehittävät potilas-lääkärisuhdetta tukevia teknologisia ratkaisuja. Usein teknologia nähdään potilas-lääkärisuhdetta heikentäväksi asiaksi. Sen perimmäinen tarkoitus olisi kuitenkin vapauttaa lääkärin aikaa enemmän potilaalle, pois rutiineista, Tertsunen kuvaa.

Myös Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan koulutusohjelman vastuuhenkilö Olli Vainio innostui e-health-asiasta.

Lue myös

Tältä pohjalta toteutettiin keväällä pilotti, jossa yli sata lääketieteellisen tiedekunnan viidennen vuosikurssin opiskelijaa testasi noin 20 yrityksen kehittämiä digitaalisen terveydenhoidon ratkaisuja OYS:n TestLabissa. Opiskelijat kertoivat yrityksille kehittämisideoitaan laitteista ja analysoivat eri ratkaisujen käytännön hyötyjä potilaiden, ammattilaisten ja terveydenhuollon kustannusten näkökulmasta.

– Saimme pilotista hyvät kokemukset, joiden perusteella ryhdyimme kehittämään e-health-opetusta kiinteäksi osaksi tiedekunnan yleislääketieteen seuraavaa opetusohjelmaa.

Todennäköisesti e-health-tapahtuma laajenee ensi vuonna ja ammattikorkeakoululaiset tulevat siihen mukaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030