Lehti 16: Ajan­kohtai­sta 16/2007 vsk 62 s. 1598 - 1599

Lääketeollisuus ei luovu lääke-esittelyistä Suomessa

Suvi Sariola

Suomalainen lääketeollisuus ei aio seurata Ruotsin Pfizerin päätöstä lopettaa kokonaan perinteiset lääkäreille järjestettävät lääke-esittelyt. Sitä eivät tunnu haluavan lääkäritkään, vaikka ovatkin usein kritisoineet lääke-esittelyjä.

Suomen Pfizerin myyntijohtaja

Elina Jaakovlew-Markus

sanoo seuraavansa kiinnostuksella Ruotsin Pfizerin päätöksen vaikutuksia. Hänen mukaansa toimintatapoja Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ole mielekästä verrata maiden erojen vuoksi.

Oleellisin ero on Landstingetien suuri päätäntävalta lääkkeiden määräämisessä ja hankinnassa.

- Terveyspiirien tavoin toimivilla Landstingeteillä on alueelliset budjettiraamit ja ne päättävät alueellisesta lääkevalikoimasta. Lääkäreillä on oikeus käyttää lääkkeitä, jotka ovat Landstingetin alueellisessa lääkevalikoimassa, hän sanoo.

Niinpä Ruotsissa on jo vuosien ajan järjestetty melko vähän lääke-esittelyjä.

- Tällaisessa tilanteessa on varmaan syytä pohtia toiminnan tehostamista ja vaikuttamista uudella tapaa. Kun lääke-edustajan asiakkaita ovat tähän asti olleet lääkärit, niin nyt Ruotsissa varmaankin siirrytään keskustelemaan eri tasoisten päättäjien kanssa, Jaakovlew-Markus toteaa.

Hän ei tiedä, että Pfizer olisi luopunut lääke-esittelyistä missään muussa maassa, eikä tällaista ratkaisua suunnitella Suomessakaan. Hän muistuttaa asiakastutkimuksista, joiden mukaan lääkärit arvostavat lääke-edustajilta saatuja tietoja uusista valmisteista ja vanhoja valmisteita koskevista uusista tutkimustuloksista.

Silti toimintatavat lääke-esittelyissä ovat muuttuneet täälläkin.

- Väestövastuun vuoksi esimerkiksi lääke-esittely ei ole enää mahdollista lääkärin työaikana, vaan kahvi- tai ruokatauolla, hän sanoo.

Monilla työpaikoilla on myös siirrytty pelkkiin ryhmäesittelyihin, eikä henkilökohtaisia tapaamisia lääkärien kanssa työaikana järjestetä.

Tarvitaan selkeät pelisäännöt

- Suomalaisen lääketeollisuuden näkemys on, että lääke-esittelyt ovat Suomessa yhä tärkeitä, sanoo myös Lääketeollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja, Novartis Finland Oy:n toimitusjohtaja

Antti Viitanen

.

Suomessa ei keskustella lääke-esittelyjen lopettamisesta, vaan järjestelmän kehittämisestä.

- Pitää olla selkeät pelisäännöt. Lääke-esittelyt pitää tarjota ja toteuttaa niin, että järjestelmä on molempien osapuolten näkökulmasta hyvä, hän sanoo.

Pelisääntöjä onkin tulossa:

- Lääketeollisuus ry:n ja Kuntaliiton suositus lääke-esittelyjen järjestämisestä annetaan luultavasti toukokuussa, sanoo Lääkemarkkinoinnin valvontalautakunnan sihteeri, lakimies

Tiina Aitlahti

Lääketeollisuus ry:stä.

- Odotan suurella kiinnostuksella, mitä he käytännössä tekevät ja minkälaisen vastaanoton ratkaisu saa, kommentoi myös Aitlahti Ruotsin Pfizerin ratkaisua.

Omat laatukriteerinsä lääke-esittelylle julkaisi alkuvuodesta myös Lääkelaitos.

Lääke-esittelyt ovat jo muuttuneet asiallisemmiksi

Lääke-esittelyä on suitsittu Suomessa jo jonkin aikaa. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kielsi noin vuosi sitten lääke-esittelyt työajalla kokonaan, jos niihin ei liittynyt koulutusta.

- Koko henkilökunnalta tuli viestejä, että lääkärien "saalistaminen" oli niin rankkaa, että se sotki sihteerien, sairaanhoitajien ja lääkärien työn. Yhteydenotot puhelimitse olivat niin tiiviitä, kertoo hallintoylilääkäri

Juha Korpelainen

.

Ajankäytön lisäksi myös tilat olivat ongelma: lääke-esittelyjä järjestettiin usein kanttiineissa, eivätkä potilaat pitäneet siitä.

Korpelainen ei kuitenkaan kannata lääke-esittelyistä luopumista kokonaan.

- Toivoisin, että kontakti jossain määrin säilyisi. Hyviä lääke-esittelyjä on varmasti ja niitä toivoisin kehitettävän.

- Aika kovalta ratkaisulta kuulostaa. Kyllä lääke-esittelyillä ja lääkeinformaatiolla on varmaan sijansa jossain muodossa, kommentoi Ruotsin Pfizerin ratkaisua myös apulaisylilääkäri

Tarja Haapaniemi

OYSin neurologian klinikasta.

Hänen mielestään pelisäännöistä sopiminen vuosi sitten oli aivan paikallaan.

- Lääke-esittelijöiden yhteydenottoja tuli minullekin potilasvastaanoton lomassa ja kyllä ne aina katkaisivat työntekoa, vaikkei niitä niin valtavan paljon ollutkaan, hän sanoo.

Lue myös

Varsinkin hoitohenkilökunta ja avustava henkilökunta on kokenut ohjeet erittäin tarpeellisiksi:

- Osastosihteerit ja hoitajat ottivat paljon puheluja vastaan, heidän työtään ohjeet ovat varmasti helpottaneet, Haapaniemi sanoo.

Hänen mielestään ohjeistuksen vaikutus näkyy käytännössä. Toiminta on muuttunut asiallisemmaksi.

- Nyt keskitytään ennen kaikkea koulutustilaisuuksien luonteisiin esittelyihin työaikana.

- Lääke-esittelyt jatkuvat käytännössä entiseen tapaan, mutta ne eivät ole enää henkilökohtaisia eikä niitä järjestetä kanttiineissa, arvioi puolestaan lääkärien pääluottamusmies, sisätautilääkäri

Raija Niemelä

OYSista.

Hänen mielestään lääke-esittelyistä vuosi sitten annetut ohjeet olivat erittäin tiukat, mutta käytännössä niitä sovelletaan järkevästi.

Lääke-esittelijöiden yhteydenottojen määrä oli hänen mukaansa ajoittain valtava. Sisätautiklinikkaan soittoja oli kuitenkin sadellut jo vuosia ja Niemelä oli oppinut sanomaan ei.

- Joissain klinikoissa ongelma oli kuitenkin ilmeisesti uusi ja lääkärit niin kilttejä, etteivät kehdanneet kieltäytyä esittelyistä. Niistä tuli erittäin suuri rasite.

Ohjeistuksen ansiosta tilanne rauhoittui.

Myös Raija Niemelä pitää lääke-esittelyjä asiallisina ja tarpeellisinakin, kun uusia lääkkeitä tulee käyttöön ja erityisesti, kun kyseessä ovat aivan uudentyyppiset lääkkeet uudenlaisine vaikutusmekanismeineen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030