Lehti 3: Ajan­kohtai­sta 3/2007 vsk 62 s. 154 - 155

Lahdessa kokeillaan hotellien ja terveystoimen yhteistyötä

Lahdessa alkaa näinä päivinä kokeilu, jossa esimerkiksi sairaalasta kotiutuville potilaille tai remontin ajaksi tilapäismajoitusta tarvitseville vanhuksille tarjotaan vaihtoehdoksi hotellimajoitusta. Kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta varasi kokeiluun viime viikolla 32 000 euroa.

Suvi Sariola

- Mitään sairaalaosastoa emme ole hotellissa avaamassa. Kyse on ihmisistä, jotka tarvitsevat turvallisen yösijan, mutta eivät sairaanhoitoa, sanoo Lahden vanhusten palvelujen johtaja, LT

Jukka Louhija

.

Hänen mukaansa kyseessä on palvelumuoto niille, jotka eivät viihdy sairaalassa tai niille, joiden ei tarvitse olla sairaalassa.

Louhija ottaa esimerkiksi yksin asuvan ihmisen, joka on murtanut oikean kätensä:

- Hänen saattaa olla vaikea tulla toimeen kotona, mutta hän olisi ehkä mieluummin hotellissa kuin sairaalassa.

Vaihtoehdosta ovat ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita myös omaishoitajat, joilla on lakisääteinen oikeus kolmeen vapaapäivään kuukaudessa.

- Osa omaishoitajista on sitä mieltä, että sekä hoitaja että hoidettava voisivat mennä näiksi kolmeksi päiväksi hotelliin. Yleensähän hoidettava on ollut tämän kolme päivää kaupunginsairaalan pitkäaikaisosastolla. Meillä on kuitenkin sellaisia omaishoitajia, jotka eivät suostu käyttämään vapaapäiviään, koska eivät halua olla erossa hoidettavastaan, Louhija kertoo.

Hotellimajoitusta on ajateltu myös vaihtoehdoksi sellaisille vanhuksille, joille ei löydy muualta tilapäismajoitusta remontin ajaksi. Louhijan mukaan tällaisia vanhuksia on ajoittain jouduttu majoittamaan kaupunginsairaalaan.

- Lahden keskustan ruokakunnista 30 prosenttia on yksin asuvia vanhuksia.

Muita kiinnostuneita ovat esimerkiksi hoitoihin tulevat syöpäpotilaat ja lapsipotilaiden omaiset.

Lahden kaupungin ja kolmen hotellin lisäksi kokeilussa on mukana kotipalvelua ja hoivaa tarjoavia yrityksiä.

Kaupungin palveluja hotelliin ei saa.

- Tämä toimii ihan yksityisellä pohjalla. Hotelliin voi saada esimerkiksi saatto- ja kylvetysapua. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään sairaalan jatke niin, että sinne järjestettäisiin hoitoja, Louhija huomauttaa.

Kaupunki tukee hotelliasumista 40 eurolla

Kokeilussa mukana olevat hotellit veloittavat Louhijan mukaan hotellivuorokaudesta suurin piirtein 60 euroa, mihin sisältyy majoitus ja aamupala. Muut ateriansa majoittuja maksaa itse.

Lahden kaupunki subventoi 40 eurolla esimerkiksi sairaalasta hotelliin siirtyvien majoitusmaksua. Kaupungin tukea ei sen sijaan makseta niille, jotka asuvat hotellissa remontin ajan. Heidän majoitukseensa on neuvoteltu alennettu hinta.

Kaupunki ei tue myöskään hotelliin hankittuja hoivapalveluja.

Majoitusta välittävät kaupungin kotiutustiimi ja vanhusten palveluneuvontaa hoitava yritys. Alkuvaiheessa käytössä on tarkoitus pitää jatkuvasti kaksi paikkaa, mutta paikkamäärä voidaan nostaa neljään. Osa huoneista on inva-huoneita.

Lue myös

Louhijan mukaan hotellimajoituksen kysyntää on vaikea arvioida etukäteen. Hän odottaa ensi vaiheessa eniten niitä yöpyjiä, jotka tarvitsevat majapaikan remontin ajaksi.

"Hotellitoiminnan ja terveysrintaman yhteinen intressi"

Kokeilu hyväksyttiin viime viikolla yksimielisesti Lahden sosiaali- ja terveyslautakunnassa ja majoitusta järjestyy tarvittaessa jo ensi viikolla.

Terveyslautakunnan varapuheenjohtajan, professori

Risto Mokan

mukaan aloite asiassa tuli paikallisilta hotelleilta.

- Idea syntyi siitä, että Lahdessa hotellien käyttöaste on aika huono muulloin kuin isojen hiihtokisojen aikana. Hotellit ottivat yhteyttä ja kysyivät, onko sairaalalla tai terveysvirastolla käyttöä majoitukselle, hän kertoo.

Mokan mukaan hotelliin majoittuu erittäin valikoitunut potilasjoukko.

- Potilaiden on oltava varsin hyväkuntoisia. Ikään kuin sillä rajalla, ovatko he lähdössä kotiin vai tarvitsevatko vielä jonkin kaltaista apua lähinnä ruoanlaitossa ja siivouksessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030