Lehti 41: Ajan­kohtai­sta 41/2007 vsk 62 s. 3719

Lakkahuumeen käyttäjät työllistävät pääkaupunkiseudun päivystyksiä

Pääkaupunkiseudulle on syntynyt laaja lakan eli gammabutyrolaktonin väärinkäyttäjäryhmä. Sairaaloiden päivystysyksiköissä lakkahuumeen käyttäjien akuutteja komplikaatioita hoidetaan jo säännöllisesti.

Vakavin potilaiden ongelma on tajuttomuuden yhteydessä syntyvä hengityslamaannus ja -vajaus.

Marian sairaalan päivystyspoliklinikan osastonlääkäri Taina Toivanen kertoo, että lakkahuumetta käyttäneitä potilaita tuodaan hoitoon viikoittain. Marian lisäksi Helsingin lakkahuumepotilaita viedään päivystykseen Meilahden sekä Malmin sairaaloihin. Vakavimmat ja huonokuntoisimmat, usein vakavasta hengityslamaannuksesta kärsivät potilaat hoidetaan Meilahdessa.

- Aika usein yhdistelmänä on alkoholi ja lakka, kuvaa Toivanen päivystykseen päätyviä lakkahuumepotilaita.

- Lakkapotilaiden hoidossa voi tulla yllättäviä ja vaikeasti ennakoitavia käänteitä. Potilaat ovat usein tajuttomia ja voivat oikeasti lopettaa hengittämisen milloin vain. Useimmiten potilas kuitenkin toipuu melko nopeasti.

Toivasen näppituntuman mukaan lakan käyttäjät ovat melko nuoria, yleensä noin 20-vuotiaita.

Lue myös

Lakka eli gammabutyrolaktoni (GBL) on toisen huumeen, gammahydroksibutyraatin (GHB, gamma) esiaste, eli se muuttuu elimistössä gammahydroksibutyraatiksi. Lakkaa käytetään teollisuudessa ohenteena. Lakan väärinkäyttäjät juovat sitä joko sellaisenaan tai nesteeseen sekoitettuna.

Suomessa lakan ja gamman tiedetään aiheuttaneen ainakin viisi myrkytyskuolemaa. HUS:n Myrkytystietokeskuksessa lakan tulo on havaittu selvästi. Ylilääkäri

Kalle Hopun

mukaan viime vuonna Myrkytystietokeskukseen soitettiin 147 huumeita koskevaa kyselyä, joista 24 liittyi suoraan lakkaan ja 12 gammaan. Suurin osa soitoista koski amfetamiinia ja sen johdannaisia. Puheluita tuli niin maallikoilta kuin terveydenhuollosta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030