Lehti 8: Ajan­kohtai­sta 8/2007 vsk 62 s. 725

Lasten lihavuuden ehkäisy nykyistä johdonmukaisemmaksi

Ulla Toikkanen

- Jopa 10 prosentilla vaikeasti lihavista lapsista voi olla heikentynyt glukoosinsieto ja muutamalla prosentilla tyypin 2 diabetes, kertoi lastentautien erikoislääkäri

Päivi Tossavainen

Oysista.

Lasten ylipainoisuus lisääntyy kaikissa länsimaissa, samoin tyypin 2 diabetes. Käypä hoito -suosituksen mukaan ylipainoisuuden rajana alle kouluikäisillä lapsilla on se, että pituuspaino on 10-20 prosenttia ja kouluikäisillä 20-40 prosenttia. Lapsi ohjautuu ylipainon vuoksi erikoissairaanhoitoon, jos hänen pituuspainonsa ylittää 60 prosenttia.

Glukoosiaineenvaihduntaa selvittävät tutkimukset tehdään erikoissairaanhoidossa, jos niitä ei ole tehty jo aikaisemmin perusterveydenhuollossa. Ravitsemusterapeutti antaa ohjeet vaikeasti ylipainoisille lapsille.

- Myös rasva-aineenvaihdunnan tutkimukset tehdään täällä. Selvitämme niin ikään, onko lapsilla ja nuorilla tuki- ja liikuntaelinongelmia. Gynekologi arvioi, onko ylipainoisella murrosikäisellä tytöllä kuukautishäiriöitä ja viitteitä polykystisestä munasarjaoireyhtymästä. Yksi ongelmallinen ryhmä ovat juuri ylipainoiset tytöt, joilla on kuukautishäiriöitä. Nuoruusiän vaikea lihavuus ennustaa useimmiten terveysongelmia aikuisiässä, Tossavainen sanoi.

Toinen pulmallinen, pieni joukko ovat alle 3-vuotiaat ylipainoiset lapset. He tulevat harvoin pelkästään ylipainoisuuden vuoksi terveydenhuoltoon: joskus heidän paino-ongelmiensa taustalla saattaa olla muita kehityshäiriöitä.

- Ylipainoisuus alkaa kehittyä tavallisimmin 4-5-vuotiaana. Erikoissairaanhoidon arvioon tulevat ylipainoiset lapset ovat yleensä 8-10-vuotaita.

Vanhemmat mukaan lasten ylipainoisuuden hoitoon

Tossavainen huomautti, että vanhemmat useimmiten ymmärtävät, mistä lapsen ylipainoisuuden hoidossa on kyse, mutta hoidon toteuttaminen näyttää toisinaan pulmalliselta.

Lue myös

- Vanhemmat eivät ole aina motivoituneita hoitamaan lastensa ylipainoisuutta. Heillä saattaa olla ongelmia oman painonsa kanssa, ja he eivät kykene paneutumaan lapsensa ylipainoisuuden hoitoon.

Neuvoloilla ja kouluterveydenhuollolla on tärkeä tehtävä hoidettaessa lasten lihavuutta. Ylipainoinen lapsi ohjataan useimmiten kouluterveydenhuoltoon painon seurantaan ja ravitsemusneuvontaan.

- Perusterveydenhuollossa pitää olla ehkäisevään työhön paneutunut työntekijäryhmä. Nykyisellään ongelmana on se, että ylipainoiset lapset jäävät liian pitkäksi aikaa erikoissairaanhoitoon. Iso haaste lähivuosina on myös pienten koululaisten lihavuuden ehkäisy terveydenhuollossa. Ennalta ehkäisevän terveydenhuollon pitäisi olla vastedes nykyistä johdonmukaisempaa, Tossavainen summasi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030