Lehti 36: Ajan­kohtai­sta 36/2007 vsk 62 s. 3151

Lipsutaanko statiiniresepteissä?

Heli Mikkola

Lääkkeiden hintalautakunta rajoitti kalleimpien statiinilääkkeiden korvattavuutta vuosi sitten lokakuussa. Atorvastatiinista ja rosuvastatiinista maksetaan sairausvakuutuskorvaus vain, jos toivottavaa kolesterolitasoa ei ole saavutettu ruokavaliolla, laihdutuksella ja edullisemmilla statiineilla, tai jos niitä ei voida käyttää haitta- tai yhteisvaikutusten takia.

Nyt Kelan reseptitiedostosta ilmenee, että jopa kolmannes atorvastatiinista tai rosuvastatiinista korvausta saaneista ei ollut aiemmin saanut korvausta edullisemmasta statiinista.

Mitkä syyt voivat selittää näitä lääkemääräyksiä, Lääkehoidon kehittämiskeskus Rohdon asiantuntijalääkäri Raija Sipilä?

- Uskon että potilaan odotukset ovat merkittävin asiaan vaikuttava tekijä. Myös lääkärin mielikuvat voivat vaikuttaa. Vaikka tutkimukset osoittavat, että statiinilääkkeet ovat toisiaan vastaavina annoksina yhtä tehokkaita, lääkäri voi pitää kalliimpaa lääkettä tehokkaampana.

Kuinka lääkärin tulisi menetellä, jos potilas ei halua vaihtaa aiempaa lääkitystään halvempaan statiiniin?

- Lääkärin olisi hyvä keskustella asiasta potilaan kanssa ja kertoa, että hoitotulokset ovat yhtä hyviä sekä kalliimmilla että edullisemmilla lääkkeillä, jos niitä käytetään oikean suuruisina annoksina. Potilasta on hyvä muistuttaa siitä, että edullisemmat ja samalla vanhemmat lääkkeet ovat paremmin tutkittuja. Myös potilaalle ja yhteiskunnalle koituvat kustannukset voi ottaa esiin.

Ohjaako Rohto-keskus lääkäreita statiinien määräämisessä?

- Asia on esillä lääkäreille järjestettävissä Rohto-pajoissa, kuten Markkinoinnin sudenkuopat ja Valtimotautien riskit -asiantuntijapajoissa.

Onko statiinireseptien uusiminen ongelma käytännön potilastyössä, LL, Rohto-vastaava ja tutor-lääkäri Satu Raumavirta-Koivisto Herttoniemen terveysasemalta Helsingistä?

- En pidä sitä ongelmana. Vähemmistö potilaista haluaa tiettyä lääkettä. Näiden kahden statiinin aiemmista käyttäjistäkin enemmistö on miettinyt itse, olisiko lääkettä syytä vaihtaa. Joskus voidaan tietenkin joutua vaihtamaan takaisin, ja silloin ylimääräiset laboratoriokokeet vähän mietityttävät.

Lue myös

- Yhteistyö potilaan kanssa sujuu parhaiten, kun asiat perustelee. Itselläni on ollut ilo hoitaa potilaita, joiden kanssa keskustelu on sujunut.

Vaihdetaanko pitkään käytössä ollut atorvastatiini tai rosuvastatiinilääkitys aina halvempaan?

- Terveysaseman käytäntö on, että jos valtimotauti on diagnosoitu eli kyseessä on sekundaaripreventio, lääkitys on ollut käytössä vuosia ja lipidiarvot ovat tavoitteessa, silloin lääkitystä ei vaihdeta. Sen sijaan jos kyseessä on primaaripreventio ja lääkitys on aloitettu uudemmalla statiinilla aikana, jolloin niin yleensä tehtiin, silloin lääkitys herkästi vaihdetaan. Kolmen kuukauden jälkeen on kontrolli ja jos arvot ovat tavoitteessa, potilaalle kirjoitetaan edullisempi lääkitys jatkoonkin.

Statiinien käytöstä ja kustannuksista lisää tässä lehdessä sivuilla 3188-91.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030