Ajan­kohtai­sta

Lukioikäisten tyttöjen huolena mielenterveysongelmat

Lukioikäisten tyttöjen mielenterveysongelmat huolestuttavat Mannerheimin Lastensuojeluliittoa. 17–19-vuotiaiden tyttöjen puhelut liiton ylläpitämään lasten ja nuorten puhelimeen koskevat yhä useammin mielenterveysongelmia, viime vuonna jo yli kolmasosa puheluista.

Liitto kiinnitti asiaan ensimmäisen kerran huomiota vuosi sitten. Vuoden 2004 aikana mielenterveysongelmia koskevat soitot lisääntyivät entisestään ja niiden aiheet muuttuivat vakavammiksi. Tytöt puhuivat itsetuhoisuudesta, psyykkisistä sairauksista, ahdistuksesta ja masennuksesta.

Vielä muutama vuosi sitten vain 15 % lukioikäisten tyttöjen puheluista koski mielenterveysongelmia.

Tämän ikäryhmän tytöiltä tulee kaiken kaikkiaan yhä enemmän soittoja lasten ja nuorten puhelimeen. Vuonna 2000 puheluja oli tuhat, viime vuonna kaksi kertaa enemmän.

Pääsihteeri Eeva Kuuskoski muistuttaa, etteivät kyseessä ole tutkimustulokset, vaan suoraan nuorilta tuleva viesti, joka kertoo, mitä ajassa liikkuu. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että tämän tapaisia uusia viestejä on syytä kuunnella.

– Nämä tytöt ovat syntyneet vuosina 1985–87 ja elivät lapsuutensa syvimmän laman aikana, hän huomauttaa.

Merkkejä tyttöjen pahoinvoinnista on tullut esiin muuallakin. Esimerkiksi Kouluterveyskyselyn mukaan 17 % peruskoulun yläasteen 8.–9.-luokkalaisista kärsi keskivaikeasta ja vaikeasta masennuksesta.

Yleisin yksittäinen puheenaihe lukioikäisten tyttöjen soitoissa oli kuitenkin päivän kuulumiset, mikä sekin kertoo, että nuoret kaipaavat aikuista kuuntelijaa. Vanhemmuudesta ei pidä luopua liian aikaisin.

– Äitien ja isien ei pidä luopua vanhemmuudesta liian aikaisin, sanoo Eeva Kuuskoski, jonka mukaan suomalainen kasvatuskulttuuri itsenäistää lapset selvästi aikaisemmin kuin Keski-Euroopassa.

SUVI SARIOLA

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030