Lehti 7: Ajan­kohtai­sta 7/2007 vsk 62 s. 608

Lyhyiden sairauslomien todistaminen jatkuu

Suvi Sariola

Yritys vähentää lyhytaikaisten sairauspoissaolojen takia kirjoitettavia lääkärintodistuksia ei näytä tuottavan tulosta. Ympäripyöreäksi suositukseksi jäi myös etujärjestöjen ja sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän yritys asiassa.

- Suositus ei anna mitään kättä pitempää terveyskeskuksille, sanoo Akavan edustajana työryhmässä istunut Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen.

Hän pitää merkittävimpänä työryhmän suositusta, että yritykset ja terveydenhuollon edustajat kävisivät paikallisesti keskusteluja, jotta löydettäisiin järkeviä toimintatapoja lyhyiden sairauspoissaolojen toteamiseen.

Ihalainen ajoi työryhmässä mallia, jossa 1-3 päivän poissaolosta riittäisi työntekijän oma ilmoitus. Malli kuitenkin kaatui työnantajien vastustukseen.

- Jos suositus lanseerataan kunnolla, se saattaa tervehdyttää nykyistä tilannetta jossain määrin, mutta ei se lyhyiden sairauslomien todistelun taakkaa poista, kommentoi suositusta hallintoylilääkäri Jukka Pellinen Helsingin terveyskeskuksesta.

Myös hänen mielestään lyhyiden sairauslomien todistelemisesta pitäisi päästä kokonaan eroon terveydenhuollossa. Sairauslomien määrä ei ole lisääntynyt, kun näin on tehty.

- On näyttöä siitä, että sairauspäivät ovat voineet jopa vähentyä, kun lyhytaikaisten sairauksien todistelemisesta on luovuttu, hän sanoo.

Lue myös

Helsingin kaupungin työterveyskeskus hoitaa kaupungin noin 40 000 työntekijän työterveyshuollon. Helsingin kaupungin käytännön mukaan 1-3 päivän sairauspoissaolosta riittää oma ilmoitus, 4-7 päivän sairauspoissaolosta edellytetään terveydenhoitajan kirjoittamaa todistusta ja sitä pidemmästä sairauspoissaolosta tarvitaan ehdottomasti lääkärintodistus.

Helsingillä on kuitenkin myös ohjeet sairauslomiin puuttumisesta, jos niitä kertyy yli määriteltyjen rajojen.

- Lyhyiden sairauspoissaolojen todistamisen tapa ei sellaisenaan vaikuta sairastavuuteen, sanoo työterveysjohtaja Juha Liira.

Hänen mukaansa työterveyshuollolle voidaan haluta siirtää portinvartijan rooli, mutta Liira ei usko järjestelyn tuottavan toivottua tulosta.

- En usko oikeastaan ollenkaan, että terveydenhuolto tai työterveyshuolto olisi kovin hyvä kontrolloimaan lyhytaikaisia poissaoloja, hän toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030