Lehti 19: Ajan­kohtai­sta 19/2004 vsk 59 s. 1996

Minusta on hienoa auttaa ihmisiä

- Minusta on hienoa, että tässä työssä voi auttaa ihmisiä, vaikka se voi kuulostaa vähän kornilta, sanoo Tuomas Tammela, 23-vuotias lääketieteen opiskelija Helsingin yliopistosta.

Tammela on hädin tuskin ehtinyt laittaa sivuun suuren pipetin, jolla hän värjäsi viruksilla infektoituja hiirten korvia, kun jo heti kysytään syntyjä syviä: miksi lähdit opiskelemaan lääketiedettä, onko opiskelu ollut sitä mitä siltä odotit?

Tammela opiskelee tutkijalääkärilinjalla, johon haetaan jo ensimmäisen opintokevään aikana. Linjalle ei ole helppo päästä, sillä vuosittain sille valitaan enintään kymmenen lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijaa.

Tutkijalääkärikoulutusohjelman opinnot suoritetaan lääketieteen tai hammaslääketieteen lisensiaattitutkintoon kuuluvien opintojen lisäksi. Koulutusohjelman pyrkii kehittämään lääketieteellisen tiedekunnan tutkimustoimintaa. Tarkoituksena on myös suoda opiskelijoille mahdollisuus aloittaa hyvin valvottu ja ohjattu tutkimustyö jo opiskelun alkuaikoina.

- Voi sanoa, että tämä on tutkijakoulu, joka tähtää siihen että opiskelijat väittelevät tohtoreiksi. Samalla ideana on luoda silta perustutkimuksen ja kliinisen työn välille, nyt kolmatta vuotta opiskeleva Tammela kuvaa.

Tammela työskentelee akatemiaprofessori Kari Alitalon ryhmässä, joka tutkii muun muassa veri- ja imusuonten muodostumista. Ryhmä selvittää myös keinoja estää syövän kasvua ja leviämistä veri- ja imusuonten kasvua estämällä.

Tammela työskentelee ryhmässä väitöskirjatyöntekijän statuksella, vaikka ei ole vielä valmistunut. Omassa väitöskirjatyössään hän käyttää muun muassa uusimpia immunohistokemiallisia menetelmiä, jotka visualisoidaan konfokaalimikroskopiamenetelmin.

Työskentely tutkijakoulussa ei ole järkevää, jos tuijottaa pelkkiin opintoviikkoihin. Lisensiaatintutkinnon 250 opintoviikosta Tammela kuittaa kymmenen tutkijakoulussa eli hän saa syventävät opinnot suoritettua. Hyöty on vallan muualla kuin opintoviikkojen keruussa.

Työtä laaja valikoima

Mikä saa nuoren miehen valitsemaan tutkijalääkärin uran?

- Kun on myös tutkijakokemusta, niin työn kuva on laajempi kuin esimerkiksi kliinikkolääkärillä.

En haluaisi olla esimerkiksi lääkärinä Yhdysvalloissa, sen sijaan tutkijana kylläkin, perustelee Tammela linjavalintaansa ja kiinnostustaan tutkimukseen.

Tammela lisää, että tutkimuksen maailmassa häntä kiinnostavat myös kansainvälisyys sekä akateemisen maailman keskinäinen kilpailu ja yhteistyö.

Lue myös

- Tietenkään ei ole pahitteeksi hankkia kokemusta kliinisestä työstä, vaikka suuntautuisikin tutkimukseen myöhemmin.

Kirurgia ja syöpätaudit kiinnostavat Tammelaa tällä hetkellä erityisesti, mutta:

- Katsotaan tarkemmin sitten, kun olen käynyt kaikki kurssit.

Suoritettujen kurssien antiin Tammela on erittäin tyytyväinen.

Ensimmäisten kahden vuoden prekliininen vaihe oli hyvin erilainen verrattuna sen jälkeiseen opiskeluun.

- Kokonaisuutena opinnot on minusta rakennettu hyvin. Integraatioon ja elinjärjestelmäjakoon perustuva opetus on mielekästä ja monipuolista. Suoraan sanottuna minulle ei tule mieleen opinnoista mitään merkittävää, jota olisin jäänyt kaipaamaan.

Tammela kiittää myös sitä, että Helsingissä perustutkinnon suunnittelutoimikunnan jäsenistä puolet on opiskelijoita. Samoin internetpohjainen kattava palautejärjestelmä antaa opiskelijoille hyvän mahdollisuuden vaikuttaa opintojen rakenteeseen ja sisältöön

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030