Lehti 42: Ajan­kohtai­sta 42/2016 vsk 71 s. 2622 - 2624

Mitä minä nyt teen?

Sähköisten reseptien kirjoittamiseen tarkoitettu ­Kelain-palvelu on saatu käyttöön. Terveyskeskuslääkäri Jaana Puhakka testasi, miten Kelaimen käyttöönotto ja reseptin ­kirjoittaminen sujuvat.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Käyttöönotossa oli muutama mutka, mutta itse Kelaimen käyttö sujui sutjakkaasti. Jaana Puhakka (oik.) testasi, Sini Palo neuvoi.

Kuvituskuva 2

Jaana Puhakka kaipasi lyhyempiä ja selkeämpiä ohjeita.

Kuvituskuva 3

Kortinlukijan voi tilata Lääkäriliitosta.

Kuvituskuva 4

Kelain-palvelu otettiin käyttöön syyskuun lopussa

– Minä en ymmärrä tietokoneista paljoakaan, lääkäritestaaja Jaana Puhakka sanoo.

Istumme Lääkäriliiton toimistossa testaamassa uutta Kelain-palvelua. Paikalla on Puhakan lisäksi Kelan Kanta-palvelujen asiakkuusvastaava Sini Palo. Hän on lupautunut auttamaan tarvittaessa.

Sähköinen resepti on Puhakalle tuttu työväline, mutta Kelaimen kanssa edessä on ensimmäinen kerta.

– Töissä sähköinen resepti on hyvä, mutta ongelmaksi on noussut se, että potilaat voivat tuutata reseptinuusintapyyntöjä yötä päivää. Niiden määrä on kasvanut viime aikoina huomattavasti, ja uusimiset vievät aivan liian suuren osan työpäivästä. Ei kai niitä tule Kelaimenkin kautta?

Sini Palo kertoo, että tällä hetkellä Kelaimen kautta ei ole mahdollista ottaa vastaan reseptinuusimispyyntöjä, mutta ominaisuus on tulossa.

Ensin kortinlukijaohjelmisto

Puhakka aloittaa testin ja työntää kortinlukijan tietokoneen usb-porttiin ja ammattikorttinsa kortinlukijaan. Tietokone herjaa, ettei sertifikaattia saatu kortinlukijalta.

– Mitä minä nyt teen?

Sini Palo neuvoo, että Kanta.fi-sivustolta löytyvässä Kelain-palvelun käyttöönoton ohjeessa kerrotaan yksityiskohtaisesti, mitä pitää tehdä. Kohdasta 3.3. löytyykin tieto, että Väestörekisterikeskuksen Eevertti-sivustolta on haettava kortinlukijaohjelmisto. Puhakka klikkaa itsensä Eeverttiin. Siellä vaihtoehtoisia ohjelmistoversioita on useita riippuen siitä, millainen käyttöjärjestelmä koneessa on.

Käyttöönoton ohjeesta selviää, että tälle koneelle on ladattava Windows exe -versio. Puhakka klikkaa exe-version linkkiä ja asentaa ohjelmiston koneelle. Asentaminen sujuu ongelmitta.

– Ilman Sinin neuvoja tämä olisi varmaan vienyt pitemmän aikaa, koska en olisi jaksanut lukea kaikkia käyttöohjeita läpi, vaan olisin edennyt yrityksen ja erehdyksen kautta, Puhakka arvelee.

Onnistuuko käyttöönotto myös Mac-koneilla, Sini Palo?

– Kelain ja siihen liittyvät ohjelmistot on tehty toimimaan myös Mac-koneilla, joskin olen kuullut, että Mac-käyttäjillä on ollut jonkin verran ongelmia käyttöönotossa.

Kelainta voi käyttää yleisimmillä selaimilla: Internet Explorerilla, Google Chromella, Safarilla, Mozilla Firefoxilla.

Tietokoneen käyttöjärjestelmänä pitäisi olla pc-koneissa Windows 7 tai uudempi ja Mac-koneissa OS X 10.10 tai 10.11.

– Ihan uusi koneen ei siis tarvitse olla. Toistaiseksi emme ole juuri törmänneet siihen, että lääkäri ei olisi saanut Kelainta käyttöön liian vanhan tietokoneen vuoksi, Sini Palo sanoo.

Sitten itse asiaan

Kun kortinlukijaohjelmisto on saatu asennettua, on aika rekisteröityä Kelain-palveluun osoitteessa kelain.fi. Puhakka painaa Kelaimen etusivulla kortin kuvaa, syöttää ammattikortin mukana tulleen pin-koodin ruudulle avautuvaan ikkunaan ja alkaa kirjata tietojaan: nimi, osoite. Tiedot pitää syöttää vain rekisteröityessä.

Vielä on luettava käyttöehdot ja allekirjoitettava ne pin-koodilla. Tämän jälkeen Puhakka pääsee varsinaiseen asiaan, kirjoittamaan reseptin Kelaimen avulla. Aikaa on kulunut puolisen tuntia.

Hän testaa erilaisia vaihtoehtoja, joita ohjelma tarjoaa: “Laadi valmisteen nimellä", “Laadi vaikuttavalla aineella", “Laadi apteekissa valmistettava lääke" ja “Laadi Lääketietokannan ulkopuolinen". Puhakka kokeilee myös, mitä vaaditaan PKV-reseptin kirjoittamiseen. Hänen testipotilaansa on oma puoliso. Tämän lääkelista ei Puhakan testistä kasva, sillä reseptejä ei nyt tallenneta yhtä ibuprofeenireseptiä lukuun ottamatta.

Selkeämmät ohjeet tarpeen

– Hyvinhän se sujui! Puhakka summaa kokeilun tulokset.

Hän olisi kaivannut suppeampia ja selkeämpiä ohjeita etenkin kortinlukijaohjelmiston asentamiseen, mutta ei kokenut asennusta kuitenkaan toivottoman hankalaksi.

– Toivoisin, että käyttöönottoon kehitettäisiin ohjeet, jotka mahtuvat yhdelle A4-arkille. En jaksaisi lukea kymmenien sivujen ohjeita ennen kuin sitten, kun asentamisessa on erityisiä ongelmia.

Reseptin kirjoittaminen Kelaimella kävi sujuvasti. Se oli Puhakan mielestä itse asiassa helpompaa ja selkeämpää kuin töissä, missä e-resepti kirjoitetaan Pegasos-tietojärjestelmän kautta.

Puhakan mielestä on joka tapauksessa tärkeää, että Kelain on nyt käytössä. Reseptinkirjoittaminen on niin syvällä lääkäriyden ytimessä, että keino siihen on löydyttävä niillekin, jotka eivät työssään kohtaa potilaita tai käytä potilastietojärjestelmää, jonka kautta e-reseptejä voi kirjoittaa.

– Kannatan myös sitä, että kaikki reseptit kirjoitetaan sähköisesti. Se on vähentänyt reseptiväärennösten määrää merkittävästi.

Hintavertailuja olisi hyvä voida tehdä

Parannusehdotuksiakin löytyi. Puhakka huomasi, että hintavertailujen tekeminen oli vaikeaa. Lääkevalmistetta valittaessa hän sai kyllä esiin listan lääkkeistä, joissa on sama vaikuttava aine. Eri valmisteiden hinnatkin löytyivät, mutta tietoa korvattavuudesta ei.

Lue myös

– Nyt kun lääkärille sälytetään yhä enemmän vastuuta lääkemenojen kasvun hillitsemisestä, soisi että edullisimman lääkkeen valitseminen olisi mahdollisimman helppoa.

Hän kaipasi myös mahdollisuutta tallentaa omia vakiofraaseja lääkkeen annostusohjeeseen. Sini Palo kirjasi kehitysehdotukset muistiin.

– Olemme saaneet jonkin verran palautetta. Korjaamme sen mukaan ohjeistusta ja selvitämme, mitä uusia ominaisuuksia palveluun on mahdollista liittää.

Puhakka pohtii, että Kelain tulee varmasti otettua omaan käyttöön lähiaikoina, kunhan hän saa Lääkäriliitosta kortinlukijan. Hän odottaa erityisesti, että palvelua voi käyttää älypuhelimella. Se tulee mahdolliseksi näillä näkymin alkuvuodesta. Myös reseptipalkkion periminen onnistuu Kelaimessa ensi vuonna.

Kortinlukijan voi nyt tilata Lääkäriliitosta. Tilauslomake löytyy sivulta www.laakariliitto.fi/kortinlukija/

Lisätietoja Kelaimesta ja sen käyttöönotosta:

› www.kelain.fi

› eevertti.vrk.fi/kortinlukijaohjelmisto-ja-varmenteen-testaus

› www.laakariliitto.fi/e-resepti

› www.laakariliitto.fi/kortinlukija

› www.kanta.fi/fi/web/ammattilaisille/kelain1

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030