Ajan­kohtai­sta

Miten täyttää kuolintodistus COVID-19-tapauksissa?

Mikäli henkilön kuolemaan on vaikuttanut COVID-19-virus, asiasta on mainittava oikealla koodilla kuolintodistuksessa.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP

Epäilty COVID-19-tartunta ei ole oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen indikaatio, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

THL:n mukaan kuolintodistusten kirjoittamisessa on huomioitava tällä hetkellä, että COVID-19-virus löytyy kuolintodistuksen diagnoosiosiosta niissä tapauksissa, joissa sillä on ollut osuutta kuolemaan johtaneessa prosessissa.

Kun henkilöllä on ollut kuollessaan laboratoriovarmistettu COVID-19-virusinfektio, tulee kuolintodistuksissa käyttää koodia U07.1.

Mikäli henkilöllä oli kuollessaan COVID-19-virusinfektio, jota ei kuitenkaan varmennettu, käytetään koodia U07.2.

Käytetyt koodit ovat esimerkkejä, joiden tilalle voidaan valita tapaukseen parhaiten sopiva koodi. Esimerkiksi välittömänä kuolemansyynä esimerkeissä mainitun koodin J17.1*B34.3 (virustautiin liittyvä keuhkokuume) tilalla voidaan käyttää muun muassa koodeja J12.8 (muu viruskeuhkokuume), J15.9 (määrittämätön bakteerin aiheuttama keuhkokuume) tai J18.9 (määrittämätön keuhkokuume).

Lue myös

Tarkemman listauksen esimerkeistä löydät täältä. Ohjeen voi myös tulostaa oheisen linkin takaa.

THL muistuttaa, että tarkastettavaksi tulevissa COVID-19-virukseen liittyvissä kuolintodistuksissa tulee olemaan monenlaisia variaatioita. Oikeuslääkärin on tarpeen varmistaa ymmärrettävä ja looginen asiasisältö.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030