Lehti 13: Ajan­kohtai­sta 13/2006 vsk 61 s. 1445

Nettiajanvaraus tekee tuloaan terveydenhuoltoonkin

Suvi Sariola

Nettiajanvaraus tekee hiljakseen tuloaan terveydenhuoltoonkin. Potilaat voivat itse varata internetissä aikoja itselleen esimerkiksi lääkärin vastaanotolle ja laboratorioon.

Vaasan keskussairaalassa alkaa huhtikuun alussa nettiajanvaraus kahteen näytteenottolaboratorioon. Potilas voi varata netin kautta ajan esimerkiksi verikokeisiin, sydänfilmiin, nielunäytteen ottoon tai sokerirasituskokeeseen. Reaaliaikainen nettiajanvaraus päivittyy minuutin välein, ja varauksen voi itse myös muuttaa ja perua. Kaikkiin netin kautta varattaviin toimenpiteisiin tarvitaan lähete.

Tavoitteena purkaa aamuruuhkia

Nettiajanvarauksen mahdollisuutta ryhdyttiin Vaasassa selvittämään laboratorioiden aamuruuhkien purkamiseksi. Järjestelyllä yritetään tasoittaa asiakasvirtaa ja antaa potilaille mahdollisuus valita itse tutkimusaikansa.

Nettiajanvarauksen uranuurtaja julkisessa terveydenhuollossa lienee Pirkanmaan sairaanhoitopiirin laboratoriokeskus, missä avoterveydenhuollon ajanvaraus internetin kautta aloitettiin vuonna 2002.

- Tarkoitus on ollut tasata ruuhkahuippuja, jotka laboratoriopalveluissa tyypillisesti osuvat kuukauden ensimmäisille päiville, alkuviikon päiville ja aamun varhaisimpiin tunteihin. Tällä on pystytty jakamaan tasaisemmaksi ainakin viikonpäivien välistä kuormitusta, sanoo Laboratoriokeskuksen toimitusjohtaja, ylilääkäri

Ari Miettinen

.

Hänen mukaansa Laboratoriokeskus tuottaa vuodessa yli 600 000 näytteenottoa avoterveydenhuollossa. Avoterveydenhuollon laboratorioasiakkaista noin puolet käyttää hyväkseen ajanvarausta, ja heistä noin puolet käyttää itse nettiajanvarausta.

Myös TyksLabissa on ollut käytössä nettiajanvaraus vuodesta 2004 lähtien. Toimitusjohtaja

Olli-Pekka Lehtosen

mukaan potilaiden tekemien nettiajanvarausten osuus kaikista ajanvarauksista on keskimäärin vain noin 15 % niillä osastoilla, joilla se on mahdollinen.

Alkutekijöissään julkisella puolella

- Sähköinen suora ajanvaraus lääkärin vastaanotolle on vielä hyvin vähäistä julkisessa terveydenhuollossa, sanoo johtava lääkäri

Ilkka Winblad

, joka on terveydenhuollon teknologiakartoitusta tehdessään selvittänyt myös potilaan itse tekemän sähköisen suoran ajanvarauksen yleisyyttä viime vuoden lopussa. Kysely koski nettiajanvarausta lääkärien vastaanotolle.

Kyselyn mukaan nettiajanvaraus oli viime vuoden lopussa käytössä parissa terveyskeskuksessa, kokeilussa yhdessä ja sellaista suunniteltiin puolessa kymmenessä terveyskeskuksessa.

Sairaanhoitopiireistä nettiajanvarausta kokeiltiin jossain muodossa Pirkanmaan ja Etelä-Savon sairaanhoitopiireissä ja sellaista suunniteltiin kahdeksassa sairaanhoitopiirissä.

Winbladin mukaan yksityinen sektori onkin selvästi julkista sektoria innokkaampi siirtymään nettiajanvaraukseen.

- Mekaaninen ajantilaus kuormittaa tavattomasti terveyskeskuksen puhelinliikennettä. Nettiajanvaraus purkaisi ruuhkaa merkittävällä tavalla ja vapauttaisi osaavan henkilökunnan työtä siihen tehtävään, johon heidät on koulutettu, sanoo Winblad.

Nettiajanvaraus saattaa hänen mukaansa aiheuttaa jossain määrin turhia lääkärissäkäyntejä sellaisissa tapauksissa, joissa potilas olisi tullut toimeen pelkällä asiantuntevalla neuvonnallakin. Huomattava osa potilaskäynneistä on kuitenkin aikaisemmin määrättyjä kontrollikäyntejä, joihin nettiajanvaraus soveltuisi Winbladin mielestä erittäin hyvin.

Lue myös

Netissä 73 000 ajanvarausta Mehiläisessä

Yksityissektorilla nettiajanvaraus on paljon pitemmällä kuin julkisella sektorilla. Mehiläisessä nettiajanvaraus lääkärin vastaanotolle on muutaman vuoden kuluessa otettu käyttöön koko maassa. Viime vuonna lähinnä lääkärien ja työterveyshoitajien vastaanotoille tehtiin internetin kautta yhteensä 73 000 ajanvarausta.

- Nettiajanvarausten suhteellinen osuus kasvaa koko ajan. Palvelusta on tullut paljon positiivista palautetta varsinkin siksi, että varauksen voi tehdä milloin haluaa ja sopivaa vastaanottoaikaa voi hakea rauhassa eikä tarvitse jonottaa, sanoo Mehiläisen it-kehityspäällikkö

Anssi Hartiala

.

Netissä tehtyjen ajanvarausten osuus kaikista ajanvarauksista on Mehiläisessä suhteellisesti suurin gynekologien vastaanotoille, viime joulukuussa 13 %. Määrällisesti eniten ajanvarauksia netissä tehtiin työterveyslääkärien vastaanotoille, viime vuonna kaikkiaan noin 21 000 ajanvarausta.

Suurin piirtein joka kymmenes ajanvaraus tehtiin netissä myös esimerkiksi ihotautilääkäreille, korva-, nenä- ja kurkkutautien lääkäreille sekä lastenlääkäreille.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030