Ajan­kohtai­sta

Olympialaiset käynnistivät väittelyn sairauslomista Virossa

Olympialaisten lähestyessä Virossa on käynnistynyt vilkas keskustelu siitä pitäisikö työnantajien maksaa osa työntekijöiden sairauskuluista. Sosiaaliministeriön mukaan pitäisi, sillä kulut kasvavat 10 prosentin vuosivauhtia ja työntekijöiltä kerättävät maksut loppuvat Sairausvakuutuskassasta säännöllisesti loppusyksystä.

Olympialaisilla on asian kanssa tekemistä siksi, että sairauslomien odotetaan lisääntyvän huomattavasti kisojen alkaessa. Näin käy myös perunannoston aikaan. Monet Virossa toimivat suomalaisetkin työnantajat valittavat, että sairauslomatodistuksen saa liian löysin perustein. Usein siihen riittää puhelinsoitto tutulle lääkärille.

Ministeriö haluaa, että työnantajat maksaisivat sairauskuluista kolmanneksen. Vastalahjaksi he saisivat oikeuden kontrolloida, ovatko sairauslomat perusteltuja. Virossa ei ole Suomen kaltaista työterveyshuollon järjestelmää, vaan terveydenhuolto hoituu pääasiassa terveyskeskusten perhelääkärijärjestelmän puitteissa.

Viron työnantajaliiton puheenjohtaja Tarmo Kriis tyrmää sosiaaliministeriön kaavailut ja esittää puolestaan työntekijän omavastuuosuuden laskemista. Nyt sairauslomalainen saa toisesta sairauspäivästään lähtien 80 prosenttia palkasta.

– Kun ihminen joutuu itse maksamaan, hänellä on enemmän halua olla terve, sanoo Kriis Postimees-lehden haastattelussa.

Poliittisesti kuuma peruna

Sairauskulujen jakaminen eri osapuolten kesken on osoittautunut poliittisestikin kuumaksi perunaksi. Puolueet välttelevät jyrkkiä kannanottoja, mutta yleisesti tiedetään, että liberaalia talouspolitiikkaa ajavat oikeistopuolueet eivät halua lisätä työnantajien kuluja. Virossa vasemmistoa edustavan keskustapuolueen piirissä taas pidetään jopa absurdina, ettei työnantaja osallistu kuluihin.

Sairauspäivärahaa voi saada yhtäjaksoisesti 120 päivää. Tämän jälkeen päätös menee tarkastuslautakunnan käsittelyyn joka voi pidentää sitä korkeintaan 182 päivään. Vuodessa maksullisia sairauspäiviä voi kertyä korkeintaan 250.

– Perhelääkärijärjestelmä (Perearst) takaa yleensä sen, että jokainen lääkäri tuntee potilaansa niin hyvin, ettei väärinkäytöksiä tapahdu. Valitettavasti ammattikunnassa on myös niitä, jotka myöntävät todistuksia löysin perustein, sanoo lääkäri Kristi Parts Sinu Arst -lääkärikeskuksesta Tallinnassa.

– Me olemme lisänneet työsopimuksiimme ehdon, että työntekijän on käytettävä yrityksen osoittamaa yksityistä lääkäriasemaa hakeutuessaan sairauslomalle. Palvelu on työntekijälle maksuton, sanoo mm. mainos- ja yrityslahjoja valmistavan Hevitexin toimitusjohtaja Sari Kärkkäinen Tallinnassa.

Pentti Väistö

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030