Ajan­kohtai­sta

Opiskelijat käyttävät entistä vähemmän perhesuunnittelupalveluja

Tutkimus muistuttaa, että YTHS:n henkilökunnan pitää puhua opiskelijoiden kanssa iästä ja hedelmällisyydestä.

Yliopisto-opiskelijat käyttävät entistä vähemmän YTHS:n perhesuunnittelupalveluja. Perhesuunnittelukäynnit ovat vähentyneet 358:sta 189:ään tuhatta naisopiskelijaa kohti vuosina 1986–2005. Kaikki YTHS:n lääkärikäynnit yleensäkin ovat vähentyneet suhteessa opiskelijamäärään.

Tämä käy ilmi LL Aila Virtalan väitöstutkimuksesta, jonka aineistona olivat postikysely ja YTHS:n käyntitilastot.

Tutkimuksen mukaan 80 prosenttia yliopisto-opiskelijoista oli seksuaalisesti aktiivisia. Miehistä 65 prosenttia ja naisista 79 prosenttia käytti jotain ehkäisymenetelmää. Yleisin menetelmä naisilla oli hormonaalinen ehkäisy ja miehillä kondomi.

40 prosenttia opiskelijoista oli jossain vaiheessa tarvinnut jälkiehkäisyä. Syynä oli useimmiten kondomin rikkoutuminen. Kolmasosa ilmoitti syyksi sen, että ei ollut käyttänyt mitään ehkäisyä.

Henkilökunnan pitää puhua iästä ja hedelmällisyydestä

YHTS:n aborttilausuntojen määrä väheni seuranta-aikana 4.2:sta 2.9:n tuhatta naisopiskelijaa kohti. Raskaudenehkäisy oli yleisin yksittäinen lääkärin vastaanotolla käynnin syy, ja sen osuus oli noin 16 prosenttia kaikista naisopiskelijoiden vastaanotolla käynneistä.

7.9 prosentilla naisopiskelijoista ja 6.8 prosentilla miesopiskelijoista oli lapsia. Koko suomalaisella vastaavanikäisellä väestöllä on lapsia huomattavasti useammin.

Tutkimuksen johtopäätelmissä todetaan, että yliopisto-opiskelijoiden ehkäisyasiat ovat kunnossa ja perhesuunnittelupalvelut ovat hyviä. Suomessa yliopisto-opiskelijat ovat vanhempia kuin monissa muissa Euroopan maissa, ja lasten hankintaa siirretään usein opintojen keskeneräisyyden takia. Tämä voi ennakoida vaikeuksia halutun lapsimäärän saannissa, terveydellisten riskien lisääntymistä ja jopa tahattoman lapsettomuuden riskin lisääntymistä.

Tutkimuksen mukaan perhesuunnittelupalvelujen henkilökunnan pitää keskustella opiskelijoiden kanssa iän ja hedelmällisyyden välisestä yhteydestä ja pitää mielessä opiskelijan koko elämänkaari. Yleisen ilmapiirin ja olosuhteiden tulisi olla sellaisia, että myös yliopisto-opiskelijoilla olisi aidosti mahdollisuus valita lastensaaminen optimaalisessa iässä.

Väitöstutkimus “Family planning among university students in Finland” tarkastetaan 14.4. Tampereen yliopistossa.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030