Lehti 44: Ajan­kohtai­sta 44/2005 vsk 60 s. 4470

Opiskelijoiden alkoholin käyttö vähentyi

Ulla Toikkanen

Vaikka alkoholin kulutus on Suomessa selvästi kasvamassa, opiskelijat juovat alkoholia entistä vähemmän. Opiskelijanaisista 6 prosenttia ja -miehistä 20 prosenttia juo ainakin 6 alkoholiannosta viikoittain. Raittiita opiskelijoita on runsaat 5 prosenttia.

Ylilääkäri Kristina Kunttu YTHS:stä kertoo, että opiskelijat ovat alkaneet kriittisesti arvioida omaa alkoholin käyttöään.

- Märkä opiskelijakulttuuri oli selviö 1970-80-luvuilla. Nyt opiskelijat ovat asettaneet tällaisen näkökulman kyseenalaiseksi. YTHS tukee tietysti tätä asennoitumista.

Tiedekuntakohtaiset erot näkyvät miesten alkoholin kulutuksessa: yhteiskuntatieteilijät ja taidealoja opiskelevat miehet juovat eniten. Eri aloja opiskelevilla naisilla vastaavat erot eivät ole yhtä selviä.

Opiskelijakulttuurin sosiaalinen paine vaikuttaa juomiseen.

- Olemme herätelleet keskustelua siitä, että opiskelijat painostavat huomaamattaan toisiaan juomaan.

Kristina Kuntun mukaan runsaasti alkoholia käyttävissä opiskelijoissa erottuu 2 ryhmää: vilkasta sosiaalista elämää viettävät ja yksinäiset opiskelijat.

Lue myös

- Hyvä sosiaalinen tuki ja kohtuullinen alkoholin käyttö ovat yhteydessä toisiinsa. Paljon juovilla opiskelijoilla saattaa olla pinnallisia sosiaalisia kontakteja, jotka eivät tarjoa tukea. Humalajuominen eli ainakin 6 alkoholiannosta kerralla on yleisintä miehillä opiskelun alkuvaiheissa. Eniten alkoholia käyttävät kuitenkin pisimpään opiskelleet. Paljon alkoholia juovat opiskelijat myös tupakoivat ja ovat kokeilleet tai käyttäneet huumeita enemmän kuin muut.

YHTS:n, Suomen ylioppilaskuntien liiton ja Elämäntapaliiton Mäyräkoirasta sikspäkkiin -hankkeen tavoitteena on muuttaa humalahakuista opiskelijakulttuuria, sanoo projektikoordinaattori Johanna Hiltunen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030