Lehti 24: Ajan­kohtai­sta 24/2007 vsk 62 s. 2352

Opiskeluterveydenhoidon velvoite tiukentuu

Essi Kähkönen

Kansanterveyslakiin tehtävä päivitys tuo kunnille entistä kovemman paineen järjestää opiskelijoiden terveydenhuolto kuntoon. Valmisteilla olevassa asetuksessa säädetään nykyistä tarkemmin, millaista lukioiden, ammatillisen koulutuksen, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijoiden terveydenhuollon tulee olla.

Kunnilla on velvollisuus järjestää alueellaan olevien oppilaitosten opiskelijoille terveydenhuoltoa näiden kotipaikasta riippumatta.

- Lääninhallitukset saavat asetuksesta työvälineen kuntien valvontaan. Jos kunta ei noudata asetusta, asiaan on mahdollisuus puuttua aikaisempaa paremmin. Lääninhallitukset ovat voineet antaa kunnille informaatio-ohjausta, mutta eivät ole pystyneet puuttumaan palveluihin, kun sitovaa normistoa ei ole ollut, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastaja

Maire Kolimaa

.

Kolimaan mukaan opiskelijoiden terveydenhoidossa vallitsee epätasa-arvo.

Lue myös

- Korkea-asteella Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö YTHS järjestää yliopisto-opiskelijoidenterveydenhuollon pääsääntöisesti erinomaisesti, kun taas kuntien järjestämissä ammattikorkeakoululaisten terveydenhuoltopalveluissa on monilla paikkakunnilla puutteita.

Huonoimmin on Kolimaan mielestä järjestetty toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa olevien nuorten terveydenhoito.

- Kunnat eivät näköjään ole katsoneet opiskeluterveydenhuoltoa painopistealueeksi. Seurannoista ja selvityksistä pääteltiin, että tilanne ei juurikaan ole korjaantunut. Näin päädyttiin tiukempaan säädösohjaukseen.

Lue koko uutinen: www.laakarilehti.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030