Ajan­kohtai­sta

Oulussa kehitetään kirurgista robottia

Oulun yliopiston professorin Janne Heikkilän johtamassa tutkimusprojektissa kehitetään kirurgista robottia, jolla voidaan operoida magneettikuvauksen aikana.

Kirurgisella, magneettiresonanssikuvauslaitteen kanssa yhteensopivalla robotilla on mahdollista työskennellä varsinkin aivojen alueella, jossa leikkauskohteeseen pääseminen on ongelmallista ja tarkkuutta vaativaa.

Kirurgisen robotin avulla pyritään vähentämään erityisesti potilaan siirtelyä avoimessa magneettikuvauslaitteessa tehtävissä operaatioissa. Kuvauslaitteen sisällä operaatioita ei tällä hetkellä juurikaan tehdä, koska työasento on lähes mahdoton ja useat työkalut eivät ole riittävän epämagneettisia.

Nykykäytännön mukaisesti potilaasta otetaan kuvaajassa vain päivityskuvat ja operaatio tehdään muuten kuvaajan ulkopuolella. Tämä aiheuttaa turhaa potilaan ja potilasmonitoroinnin siirtelyä. Leikkausaika lyhenisi huomattavasti, jos potilasta ei siirrettäisi ja myös kuvien päivittäminen tapahtuisi nykyistä vaivattomammin ja reaaliaikaisemmin.

Tarvittaessa robottia voidaan kuitenkin soveltaa myös muihin kehon osiin. Pidemmän aikavälin tavoitteena on kehittää interaktiivinen ja helppokäyttöinen laite, robottikäsivarsi, jota kirurgi voi käyttää kuten muitakin leikkausinstrumentteja.

Magneettikuvausympäristö on instrumenttien kannalta haasteellinen, koska vahvasti magneettinen ympäristö saattaa haitata kuvauslaitteiden toimintaa. Sen vuoksi robotin tulee sopia käytettäväksi yhdessä magneettiresonanssikuvauksen (MRI) kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei robotissa voida käyttää perinteisiä rautapitoisia rakennemateriaaleja kuten terästä.

Aktiivinen lääkeannostelija kehoon?

Tulevaisuudessa robotille on kaavailtu käyttökohteiksi muun muassa aktiivisen lääkeannostelijan viemistä ihmiskehoon, tarkasti oikeaan paikkaan. Muina mahdollisina käyttökohteina on kaavailtu käyttöä neurokirurgiassa, urologiassa, radiologiassa, ortopediassa sekä muissa kliinisissä kohteissa kuten eturauhas- ja rintasyöpätutkimuksen apuvälineenä.

Robottia tutkitaan osana Suomen Akatemian rahoittamaa Tietotekniikan soveltaminen kone-, rakennus- ja automaatiotekniikkaan (KITARA) -tutkimusohjelmaa. KITARA alkoi tänä keväänä ja sen tavoitteena on vahvistaa kone- ja rakennusalojen perustutkimusosaamista hyödyntäen tieto- ja viestintäteknologiaa näillä aloilla. Ohjelman suunnitteluun ja rahoitukseen osallistuvat myös Tekes, ympäristöministeriö, Rakennusteollisuus RT ry sekä Suomen toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030