Lehti 7: Ajan­kohtai­sta 7/2006 vsk 61 s. 678

Ouluun kidutettujen kuntoutusyksikkö

Hilkka Lahti

nMoni pohjoiseen sijoitettu kidutettu turvapaikanhakija on jäänyt vaille apua, koska hoitoon Helsinkiin on liian pitkä matka. Oulun Diakonissalaitos käynnistää maahanmuuttajille tarkoitetun kidutettujen kuntoutusyksikön maaliskuun loppuun mennessä Oulussa.

- Pohjois-Suomi tarvitsee oman kidutettujen kuntoutusyksikön. Tarve kävi ilmi tarkoissa taustaselvityksissä, diakoniajohtaja

Hannu Rahikainen

Oulun Diakonissalaitokselta kertoo. Tällä hetkellä Suomen ainoa kidutettujen kuntoutusta tarjoava yksikkö löytyy Helsingin Diakonissalaitokselta.

Moni turvapaikanhakija on jäänyt vaille tarvitsemaansa apua pitkän etäisyyden vuoksi. Vaikka maahanmuuttaja olisi saanut lähetteen Helsingin kuntoutusyksikköön, jo välimatka on koitunut kuntoutuksen esteeksi.

- Kansainväliset sopimukset kidutettujen hoidosta velvoittavat Suomeakin, mutta julkinen terveydenhuolto ei ole tarpeeseen kyennyt riittävästi vastaamaan, Rahikainen toteaa.

Kidutettujen kuntoutuskeskus on psykiatrinen erikoissairaanhoidon poliklinikka. Se tarjoaa kidutetuille ja traumatisoituneille pakolaisille, turvapaikanhakijoille ja heidän perheilleen kuntoutusta, hoidon tarpeen arviointeja ja moniammatillista konsultaatiota. Myös viranomaisille tarjotaan koulutusta ja työnohjausta. Potilaat tulevat hoitoon lähetteellä. Asiakkaita arvioidaan olevan kymmeniä vuodessa.

Helsingin kidutettujen kuntoutuskeskus on toiminut vuodesta 1993. Keskus osallistuu toiminnan käynnistämiseen Oulussa. Toiminnan rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Yksikköön haetaan parhaillaan henkilökuntaa.

- Toiminta on laajaa, koska siihen kuuluu kidutettujen kuntoutuksen lisäksi perheenjäsenten parissa tehtävä työ ja viranomaisten koulutus ja työnohjaus, Rahikainen sanoo.

Toiminnasta odotetaan myös pysyvää, sillä kuntoutettavien määrä on Helsingin kuntoutusyksikössäkin vuosien myötä vain lisääntynyt.

Lue myös

- Vaikka kidutettujen määrä ei olisikaan lisääntynyt, ongelma tunnetaan aiempaa paremmin. Kun kidutettujen oireita osataan tunnistaa paremmin, heitä myös pystytään hoitamaan. Kidutetut eivät monestikaan asiasta kerro, eivätkä hae apua, Rahikainen toteaa.

Suomessa on 22 000 pakolaista, joista arviolta 20-40 prosenttia on kokenut kidutusta. Vuosittain Suomeen tulee 3 500-3 900 turvapaikanhakijaa ja 750 kiintiöpakolaista. Heidät sijoitetaan ympäri Suomen.

Oulun, Kajaanin, Ruukin ja Rovaniemen vastaanottokeskuksissa on kaikkiaan 700 paikkaa. Oulun vastaanottokeskuksen yhteydessä toimii myös ilman huoltajaa maahan tulleiden 15-17-vuotiaiden ryhmäkoti.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030