Lehti 48: Ajan­kohtai­sta 48/2006 vsk 61 s. 5016

Päihdeongelmaisten äitien hoitoonohjauksessa yhä puutteita

Essi Kähkönen

nPäihdeongelmaisten äitien hoitoonpääsy vaihtelee suuresti eri puolilla Suomea. Ensi- ja turvakotien liiton pilottitutkimus on osoittanut, että hälyttävän monella on päihderiippuvuuden lisäksi masennusta tai sitäkin vakavampaa psyykkistä oireilua. Liian harva saa asianmukaista hoitoa.

Tutkimusta johtava lastenpsykiatrian erikoislääkäri

Marjukka Pajulo

Tampereen yliopistosta huomauttaa myös, että hämmästyttävän moni hoidettavista kärsii nimenomaan huumeriippuvuudesta.

- Viittaako tämä siihen, että huumeongelmaiset äidit ohjataan alkoholiongelmaisia tehokkaammin tiiviin hoidon piiriin? Kuitenkin tiedetään, että alkoholi on yleisin päihde myös tässä väestöryhmässä ja vahingollisinta vauvalle, Pajulo sanoo.

Päihdeongelmaan puututtava nykyistä herkemmin

Äitiys- ja lastenneuvoloissa pitäisi Pajulon mielestä tarttua herkemmin epäilyyn äidin päihdeongelmasta. Äideiltä tulisi kysyä suoraan päihteiden käytöstä ja tehdä se huolella.

Lue myös

- Hoitoketjuissa ja niiden toimivuudessa on suurta paikkakuntakohtaista vaihtelua ja sekavuutta. Se näkyy esimerkiksi ensikotiin ohjautumisen sattumanvaraisuutena. Myös perusterveydenhuollon työntekijän omalla asenteella päihdeongelmaisiin on suuri merkitys sille, miten äiti-vauvaparin hoitoonohjaus onnistuu.

Tutkimuksen mukaan hoito ensikodeissa tuotti toivottua tulosta: äideillä ei ollut vakavia päihderetkahduksia lapsen ensimmäisen ikävuoden aikana, eikä huostaanottoja tarvittu. Toisaalta äiti-vauvaparin selviytymistä ei voi arvioida aivan hoidon alkuvaiheessa. Tutkimus jatkuu yhä.

- Äidin ja lapsen tilannetta on seurattava tarkkaan ja heitä on tuettava tiiviisti myös ensikotijakson jälkeen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030