Lehti 7: Ajan­kohtai­sta 7/2007 vsk 62 s. 605

Päijät-Hämeen läntinen perusturvapiiri aloitti toimintansa

Ulla Toikkanen

Päijät-Hämeen läntisen perusturvapiirin kunnat Asikkala, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä ja Padasjoki hankkivat sosiaali- ja perusterveydenhuollon palvelunsa tämän vuoden alusta lähtien Hollolassa toimivalta kunnalliselta liikelaitokselta, Peruspalvelukeskus Oivalta. Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiirihankkeen Heimon toteuttamisen ensimmäisenä vaiheena syntyi tammikuun alussa Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä, joka järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut Artjärven, Hartolan, Iitin, Myrskylän, Nastolan, Pukkilan, Orimattilan ja Sysmän kunnille. Heinola ja Lahti muodostavat omat perusturvapiirinsä.

- Läntisen perusturvapiirin kunnat ovat olleet mukana suunnittelemassa Heimoa alusta asti. Nämä kunnat kuitenkin hieman vierastivat sitä, että Heimosta tulee erittäin suuri kokonaisuus. Asikkala, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä ja Padasjoki muodostavat noin 40 000 asukkaan väestöpohjallaan yhtenäisen alueen. Hämeenkoskella, Kärkölällä ja Hollolalla on lisäksi pitkä yhteinen historia kansanterveystyön alueella. Kunnat halusivat myös perustaa vertailukohteen, toisenlaisen pilotin Päijät-Hämeeseen, sanoo Hollolan sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Hiltunen.

Läntisen perusturvapiirin kunnat hankkivat laboratoriopalvelut, kuvantamisen, apuvälinehuollon ja ympäristöterveydenhuollon Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymältä.

- Lasten päivähoito puolestaan siirrettiin sivistystoimelle ja yleinen edunvalvonta kuntien keskushallintoon. Kuntien omat perusturvalautakunnat lopetettiin, Hiltunen sanoo.

Hänen mukaansa vanhusten avohoitopalvelujen järjestäminen on vastedes erityisen haasteellista.

Lue myös

- Nyt täytyy tehdä paljon töitä sen eteen, että vanhustenhuollossa ei ajauduta laitosvaltaisiin ratkaisuihin. Uuden hallintomallin avulla halutaan turvata palvelujen saatavuus pitkällä tähtäimellä. Hoidon porrastuksen toimivuus on niin ikään keskeistä.

- Työkenttä on mittava, koska kunnat painiskelevat talousongelmiensa kanssa.

Peruspalvelukeskus Oivan toimitusjohtaja Eeva Halme painottaa, että tavoitteena on karsia toimintojen päällekkäisyyksiä. Haasteena on myös peruspalvelujen säilyttäminen pienissä kunnissa.

- Tilaaja-tuottajamallin toteuttaminen on vielä alkuvaiheessa. Oiva pyrkii tuotteistamaan selkeästi toimintansa. Tärkeää on myös se, että tilaajat tietävät, mitä he meiltä tilaavat.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030