Ajan­kohtai­sta

Parodontiitin ja sepelvaltimoiden ahtautumisen välillä on yhteys

Puuttuvat hampaat, hampaan kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti sekä parodontiitin aiheuttama hammasta kiinnittävän luun kato ovat yhteydessä sepelvaltimoiden ahtautumisriskiin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/sydan_sebastian_kaulitzki_Pixmac.jpg
Puuttuvat hampaat, hampaan kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti sekä parodontiitin aiheuttama hammasta kiinnittävän luun kato ovat yhteydessä sepelvaltimoiden ahtautumisriskiin. Tiedot käyvät ilmi suomalaistutkimuksesta, joka on julkaistu Journal of Clinical Periodontology -lehdessä.

Sydänpotilaiden suunterveyttä kartoittavaan tutkimukseen osallistui 506 sydänoireiden takia hoitoon hakeutunutta ja sepelvaltimoiden varjoainekuvaukseen ohjattua potilasta. Tutkimuspotilaista 184:llä (36 %) oli stabiili sepelvaltimotauti ja 169:llä (33 %) sepelvaltimotautikohtaus. 123:lla (24 %) ei ollut varjoainekuvauksen perusteella merkittävää sepelvaltimotautia.

Potilaille tehtiin kliininen suun tutkimus sekä leukojen panoraamatomografiakuvaus. Sekä stabiilin sepelvaltimotaudin että akuutin sepelvaltimotautitapahtuman riski oli 4–5-kertainen niillä potilailla, joilta puuttui 8–17 hammasta. Patologisesti syventynyt ientasku (yli 6 mm) seitsemässä hammaspinnassa oli yhteydessä 2–3-kertaisen sydäntautiriskiin. Pitkälle edennyt hampaita kiinnittävän luun menetys oli yhteydessä viisinkertaiseen akuutin sepelvaltimotautikohtauksen riskiin.

Tutkimuksessa havaittiin, että mitä huonompi hampaiden kiinnityskudosten tila oli, sitä useampi sepelvaltimo oli merkittävästi ahtautunut. Löydös oli riippumaton potilaiden iästä tai tunnetuista sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöistä.

Tutkijat toteavat, että tulos vahvistaa aiempia löydöksiä kroonisen tulehduksen merkityksestä valtimokovettumien muodostumisessa.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitoksen ja HYKS:n kardiologian klinikan kanssa. Sama tutkijaryhmä on aikaisemmin havainnut parodontiitin ja parodontiittia aiheuttavien bakteerien liittyvän myös sydäninfarktin ja sepelvaltimotaudin riskeihin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030