Lehti 10: Ajan­kohtai­sta 10/2007 vsk 62 s. 988

Pihlajalinna alkaa pyörittää kokonaista terveysasemaa Lääkäriliiton listautumismalli kiinnostaa kuntia

Ulla Järvi

Moneen kertaan on tutkimuksissa todettu lääkäreiden viihtyvän työpaikkassaan, jos siellä on motivoiva ilmapiiri, sopivasti joustoa ja esimiehen riittävä tuki. Jostain syystä varsinkin joustava työaika ja soviteltavissa oleva työmäärä ovat olleet hankalasti saavutettavia "etuja".

Ei olekaan ihme, että yksityissektori houkuttaa lääkäreitä puoleensa. Lääkäri- ja hoitajatyövoimaa tarjoavat yritykset pyörittävät jo useita kokonaisia terveysasemia eri puolilla maata.

- Esimerkiksi Kouvola, Kuusankoski, Kotkan Karhula, Joensuun Niinivaara sekä puolikas Lahden terveyskeskuksesta toimivat jo yksityisen yrityksen voimin, kertoo Lääkäriliiton apulaisneuvottelupäällikkö

Mikko Kangas

.

Lääkäriliitto on tarjonnut niin sanottua listautumismallia yhdeksi ratkaisuksi terveyskeskuslääkärien työjoustoon. Lääkäri saisi itse määritellä vastuuväestönsä koon ja potilaat puolestaan valita lääkärinsä.

- Työnantajapuolelta ei ole oikein tullut esityksillemme vastakaikua, mutta yksittäiset kunnat ovat olleet kovastikin kiinnostuneita. Näyttää siltä, että lähitulevaisuudessa käynnistetään kokeiluita eri puolilla maata, kertoo Mikko Kangas.

Tampereella laajennetaan yksityistä asemaa

Tampereen keskustassa aloittaa huhtikuussa toimintansa Pihlajalinna Oy:n ylläpitämä yksityinen terveysasema, joka tarjoaa kunnallisia palveluita.

- Meillä on noin 10 000 asukkaan vastuuväestö, jonka perusterveydenhuollon palvelut hoidamme, kertoo toimitusjohtaja LL

Mikko Wiren

Pihlajalinnan lääkäreistä.

Pihlajalinna ei tuo Tampereelle vain lääkäreitä ja hoitajia, vaan "myös seinät" eli kokonaisen aseman tiloineen ja laitteineen.

- Palvelumalli suunniteltiin ja sitä kehitetään yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa, pilottihankkeeseen liittyy myös tutkimusta, kertoo Wiren.

- Olemme perusteellisesti selvittäneet, mitä lääkärit työltään odottavat ja mitä potilaat odottavat palveluiltaan. Yritämme vastata näihin tarpeeseen siten, että meillä lääkäri työskentelee aina työparinaan terveydenhoitajakoulutuksen saanut sairaanhoitaja. He saavat määritellä vastuuväestönsä suuruudeen, ja potilas puolestaan valitsee lääkäri-hoitajaparin, joka häntä hoitaa.

Lue myös

- Tämä on aika tarkkaan se listautumismalli, josta Lääkäriliittokin puhuu. Myös stm:n

Jorma Backin

selvityksessä malli otettiin esiin, Mikko Wiren huomauttaa.

Tampereen sopimus on optioineen neljän vuoden pituinen. Kaupunki ottaa riskin, että palvelut hoituvat potilaiden tarpeiden mukaisesti ja yrittäjä ottaa riskin ottaessaan kokonaisvastuun tietystä potilasmäärästä.

- Tavoitteena on, että meillä työntekijät eivät joudu pyörittämään peukaloitaan tai uuvu työtaakkaansa. Palkkaus on työmäärän mukainen, mutta siihen sisältyy muitakin kannustavia elementtejä. Palkkausmallia on tarkoitus edelleen kehittää Lääkäriliiton kanssa, kuvailee Wiren.

Pihlajalinnan lääkärit on 80-prosenttisesti työntekijöiden omistama yritys, jossa on omistajana mukana myös Terveysrahasto. Yritys tuottaa itsenäisesti terveyden- ja sairaanhoidon palveluita erityisesti Pirkanmaalla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030