Lehti 12-13: Ajan­kohtai­sta 12-13/2005 vsk 60 s. 1378 - 1379

Potilaiden muuttuneet tarpeet ajoivat työnjaon murrokseen

Nuhakuume tuo terveyskeskukseen yhä useamman potilaan jo ensimmäisenä päivänä. Päihteet ja mielenterveysongelmat ajavat ahdistukseen, jota ei kestä yksin kotona. Ja joka luukulla vaaditaan kohta lääkärintodistusta.

Ulla Järvi

Lääkäreiden töitä liukuu yhä enemmän sairaanhoitajille ja terveydenhoitajille. Terveyskeskusavustajia taas haluttaisiin pikakouluttaa hoitajien töihin, varsinkin potilaan hoidon tarpeen arviointiin.

Jos Sairaanhoitajaliitto ei ole kovinkaan ihastunut avustajien täsmäkoulutuksesta, ei Lääkäriliitossakaan järin innostuneena seurata sitä vauhtia, jolla hoitajille siirretään lääkärien töitä.

- Tämä viimeksi esiin nostettu sairaanhoitajien reseptinkirjoitusoikeus kyllä ihmetyttää, sanoo varatoiminnanjohtaja Santero Kujala.

- Jotain nurinkurista on siinä, että lääkäreiltä haluttaisiin ottaa pois jotain nimenomaan lääkärin ammattitaitoon kuuluvaa, mutta samaan aikaan lääkäreille tupataan yhä enemmän niin sanottuja avustajien töitä. Miksei lääkäri saisi paneutua lääkkeiden määräämiseen ja muuhun potilaiden hoitoon sen sijaan, että hänen pitääkin ottaa tehtäväkseen mekaanista kirjoitustyötä osastonsihteereiltä? kummastelee Kujala.

Hän näkisi työnjakouudistuksen perustuvan enemmän lääkärin ja hoitajan työparityöskentelyyn kuin yksiviivaiseen tehtävien siirtoon.

- Olen itse aikoinaan hoitanut kahdestaan työparina hoitajan kanssa ja vastaanottoavustajan tukemana pientä terveyskeskusta ja kohtuullisen suurta "vastuuväestöä". Työnjako perustui silloin kokemuksen tuomaan luottamukseen, pohtii Kujala.

Hänen mielestään työnjaon pitäisi yhä perustua luottamukseen sekä asianomaisen työntekijän koulutukseen ja kokemukseen.

- Reseptin kirjoittaminen ei ole mikään yksittäinen temppu; se tuntuu tässä keskustelussa helposti unohtuvan, Santero Kujala huomauttaa.

Tehy vaatii hallittua muutosta

- Ei sairaanhoitajan reseptinkirjoitusoikeuteen saakaan suhtautua kuin johonkin temppuun, jota hoitajat nyt "vaativat itselleen", sanoo Tehyn edunvalvontajohtaja Marjut Sassi.

Sassikaan ei pidä siitä, että yksinkertaistetuin argumentein väitellään monimutkaisesta asiasta, johon liittyy paljon koulutus-, vastuu- ja palkkakysymyksiä. Hänestä onkin ensiarvoisen tärkeää, että sosiaali- ja terveysministeriön piloteissa hoitajien ja lääkärien työnjakoa nyt tutkitaan ja evaluoidaan, ja vasta huolellisen raportointien ja selvitysten jälkeen ryhdytään laajempiin muutoksiin.

- Kuitenkin jo pilottien tässä vaiheessa näyttää vahvasti siltä, että perinteisen työnjaon murtuminen on juuri sitä, mitä potilaat haluavat ja tarvitsevat. Pilottipaikkakunnilla henkilökunta on muokannut työtään itse paikallisten tarpeiden ja resurssien mukaan, Sassi painottaa.

Sassi kertoo piloteista kuulleensa myös työilmapiirin paranemisesta. Lääkärin ja hoitajan työparityöskentely on kaatanut ehkä aiemmin vallinneita raja-aitoja ja lisännyt toisen ammattitaidon tuntemusta ja arvostusta.

Tehy edellyttää uudistuvan työnjaon perustuvan hoitajien vankkaan jatko- ja täydennyskoulutukseen sekä hyväksi havaittuun "vierikoulutukseen". Siinä lääkäri opettaa hoitajaa vaikka konkreettisesti kädestä pitäen uusiin toimenpiteisiin. Näin luottamus töiden sujumiseen kasvaa molemmin puolin.

- On kuitenkin tärkeä muistaa, että hoitajan esimies on edelleenkin osastonhoitaja tai johtava hoitaja, ei työparina työskentelevä lääkäri, Sassi huomauttaa.

Lue myös

Liikaa antibiootteja hoitajilta?

Tehyssä seurataan tarkasti myös uusien työtehtävien ja palkkauksen yhteensovittamista. Liian kauan ei pidä puhua vain tilapäisjärjestelyistä, jos laajennetut toimenkuvat osoittautuvatkin pysyviksi.

- Palkkaukseen on useita malleja pysyvästä ylimääräisestä palkanlisästä aina lääkärien kaltaisiin toimenpidepalkkiomalleihin saakka. Yhtä tärkeää kuin asianmukainen palkkaus on ehdottomasti vastuukysymysten määrittely, ja se taas edellyttää lakimuutoksia, Sassi korostaa.

Myös Lääkäriliiton Santero Kujala on huolissaan vastuiden määrittelystä. On kohtuutonta, jos lääkäri joutuu jatkossa ottamaan vastuun tapahtumista, joita ei ole pystynyt millään lailla valvomaan.

- Ja mitä tulee siihen paljon puhuttuun hoitajien reseptinkirjoitusoikeuteen, niin eikö rajattu oikeus ole suora jatkumo laajennetulle toimenkuvalle? kysyy vielä Tehyn Marjut Sassi.

- Toiminnan pitää kuitenkin olla hallittua ja tarkkaan harkittua. Kokemukset Ruotsista ja Englannista ovat rohkaisevia, sillä palaute on tietojemme mukaan ollut lähes pelkästään positiivista. Selvityksissä kumottiin muuten sekin esitetty uhkakuva, että hoitajat kirjoittaisivat enemmän antibiootteja kuin lääkärit. Erot eivät olleet mitenkään merkittäviä, kertoo edunvalvontajohtaja Marjut Sassi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030