Lehti 9: Ajan­kohtai­sta 9/2007 vsk 62 s. 854

Potilasjärjestöt peräävät perhekohtaisia maksukattoja

Essi Kähkönen

Potilasjärjestöjen mielestä lääkekorvausjärjestelmä tarvitsee perusteellista uudistusta. Sydänliitto, Diabetesliitto sekä Aivohalvaus- ja dysfasialiitto pitävät nykyistä mallia vanhentuneena ja esittävät sosiaali- ja terveydenhuollon maksuille sekä lääkekuluille yhtenäistä, vuotuista ja perhekohtaista maksukattoa.

Ylilääkäri

Hannu Vanhanen

Suomen Sydänliitosta huomauttaa, että maksukatot muodostuvat liian korkeiksi esimerkiksi silloin, jos perheessä sairastaa useampi.

- Maksukattoja on kolmea eri lajia. Terveydenhuollon asiakasmaksujen katto on 590 euroa, Kelan lääkekatto noin 627 euroa ja Kelan matkakorvausten katto noin 157 euroa vuodessa. Yhteenlaskettuna se tekee noin 1375 euroa.

Vanhasen mukaan ongelma korostuu pitkäaikaissairailla sekä perheissä, joissa esiintyy periytyviä sairauksia. Myöskään eläkeläisten tulot eivät aina riitä hoito-, lääke- ja matkakuluihin.

- Keskimääräinen eläke on verojen jälkeen noin 800 euroa. Vuonna 2004 maksukatto ylittyi 160 000 ihmisellä. Liian korkeat katot voivat romahduttaa yksilön ja perheen talouden. Tarvittavat lääkkeet saattavat jäädä ostamatta, ylilääkäri muistuttaa.

Lue myös

Sairastavuuden erot kasvavat

Hannu Vanhasen mukaan kolmen erillisen maksukaton sijaan tarvittaisiin yksi perhekohtainen maksukatto, jonka suuruus voisi olla esimerkiksi puolet nykyisestä yhteenlasketusta summasta, eli noin 600 euroa. Lasten maksut voisi liittää toisen huoltajan maksuihin.

Hän ei uskalla arvioida ilman selvityksiä, minkä verran maksukattouudistus vaatisi julkista rahoitusta.

- Sosioekonomiset erot sairastavuudessa kasvavat. Vähän koulutetuilla ja pienituloisilla on suurempi riski sairastua muun muassa valtimosairauksiin. Sepelvaltimotautipotilaan sairauskulut ovat tutkimusten mukaan lähes kaksinkertaiset koko väestön keskimääräisiin kuluihin verrattuna.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030