Lehti 7: Ajan­kohtai­sta 7/2005 vsk 60 s. 766

Räätälöityjä kantasolusiirtoja

Vuokko Järvilehto

Lasten kantasolusiirtoja on tehty Suomessa 30 vuoden ajan. Luuytimensiirrot ovat keskittyneet Hyks Lasten ja nuorten sairaalaan, jossa on tehty jo 500 lasten luuydinsiirtoa. Tulevaisuudessa kantasolusiirroissa tapahtuu sama kehitys kuin verensiirroissakin: erikoistutaan erilaisiin solutuotteisiin.

Haasteena on nyt nopean kansainvälisen kehityksen seuraaminen. Siihen tarvitaan rahaa ja resursseja.

- Olemme uuden aikakauden kynnyksellä. Immunomodulatiivinen hoito parantaa nykyisin lapsia, joita aikaisemmin perinteisin hoitokeinoin ei pystytty pelastamaan. Kantasolusiirroissa mennään yhä enemmän ns. solutehtailuun eli siirrymme komponenttiterapiaan, professori Ulla Pihkala totesi Suomen lastenhematologian ja -onkologian yhdistyksen juhlasymposiumissa.

Talteen otettava luuydin on itsessään luomutuote. Solutyyppien tarkempi määrittely mahdollistaa erilaisten komponenttisiirtojen mahdollisuuden. Räätälöityjä kantasolusiirtoja käytetään erityisesti potilailla, joilla on suurin siirteen hylkimisriski, ja potilailla, joilla leukemian uusiutumisriski on suuri. Kantasolumanipulaatioiden kehittyessä menetelmää voidaan käyttää kaikilla kantasolusiirtoa tarvitsevilla potilailla.

Lue myös

Lasten ja nuorten sairaalassa tehdään ns. allogeenisia siirtoja vuosittain noin 20. Kantasolujen luovuttaja on joko sisarus, rekisteriluovuttaja tai jompikumpi vanhemmista. Yli 90 prosentille potilaista löytyy sopiva kantasolujen luovuttaja. Noin kymmenen kantasolusiirtoa vuodessa tehdään potilaan omasta verenkierrosta kerättävillä kantasoluilla.

Vapaaehtoisessa luovuttajarekisterissä on Suomessa pari tuhatta luovuttajaa ja kansainvälisessä rekisterissä seitsemän miljoonaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030