Lehti 38: Ajan­kohtai­sta 38/2007 vsk 62 s. 3391

Raskaus ei pahenna MS-tautia

Maira Palosuo

Raskaus ei lisää riskiä sairastua MS-tautiin tai nopeuta MS-potilaiden taudin etenemistä. Päinvastoin, raskauden aikana taudin akuutit pahenemisvaiheet harvenevat. Oireiden väheneminen raskaudessa on havaittu muidenkin Th1-välitteisten autoimmuunitautien, kuten nivelreuman ja tyroidiitin, kohdalla.

- Suomessa hoidetaan vuosittain noin 70 MS-potilaiden raskautta, ja arvelisin määrän olevan kasvussa, koska tietotaito asian tiimoilta on lisääntymässä. Potilaita osataan informoida raskauden vaikutuksesta tautiin, ja osaamme nykyään hoitaa sekä raskaudenaikaisia että synnytyksenjälkeisiä pahenemisvaiheita paremmin kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten, kertoo erikoislääkäri Laura Airas TYKS:n neurologian klinikasta.

Taudin akuutteja pahenemisvaiheita tutkittaessa on havaittu, että raskauden aikana niiden määrä vähenee selvästi (noin 0,2:een vuodessa), mutta noin kolmen kuukauden aikana synnytyksen jälkeen niitä esiintyy useammin (noin 1,2 vuodessa) kuin aikana ennen raskautta (noin 0,7 vuodessa).

Raskaus muuttaa jonkin verran MS-taudin lääkitystä. Esimerkiksi yleisesti käytetyllä metyyliprednisolonilla on teratogeenisia vaikutuksia. Ruotsalaistutkijoiden katsausartikkelissa todettiin, että ainoastaan immunoglobuliinia voi turvallisesti antaa raskauden aikana MS-taudin pahenemisvaiheen oireisiin.

- Koska raskauden yhteydessä potilas tarvitsee ohjeita lääkitysasioissa, on hyvä että potilasta hoitava neurologi osallistuu läheisesti raskauden suunnitteluun. Pitkäaikaissairaiden potilaiden on hyvä myös olla keskussairaalan äitiyspoliklinikoiden seurannassa.

MS-tautiin sairastutaan yleensä 20-40-vuotiaaana, ja siihen sairastuvien naisten määrä on noin kaksinkertainen miehiin verrattuna. Hedelmällisessä iässä olevia MS-potilaita kehotettiin aiemmin välttämään raskautta, mutta nykyään katsotaan, ettei kielto ole perusteltu. On jopa esitetty, että raskaudella olisi suojaava vaikutus MS-taudin puhkeamista vastaan.

Lue myös

- MS-potilaiden raskauksiin suhtaudutaan nykyään hyvin positiivisesti. Tiedetään, että raskauden aikana tauti usein rauhoittuu, synnytykset sujuvat hyvin ja lapset syntyvät terveinä. Tietysti riippuu myös äidin toimintakyvystä, miten suunniteltuun raskauteen suhtaudutaan. Jos toimintakyky on valmiiksi heikko tai pahenemisvaiheita esiintyy hyvin runsaasti, saattaa tämä muodostaa riskin kyvylle huolehtia lapsesta ja tässä tapauksessa tulee harkita tarkkaan voiko raskautta suositella, sanoo Airas.

Monia vaivaa taudin perinnöllisyyden pelko. MS-potilaiden lapsilla tiedetään olevan suurempi riski sairastua jossain elämänsä vaiheessa.

- MS-tautia sairastavien lapsilla riski on vain vähän lisääntynyt verrattuna muuhun väestöön, ja käytännön kokemukseni mukaan tämä ei ole sellainen tekijä, joka oleellisesti vaikuttaisi MS-potilaiden perhesuunnitteluun, toteaa Laura Airas.


Kirjallisuutta
1
Lähde: Sjögren M, Lycke J. Graviditet vid MS kräver initierad rådgivning och anpassad terapi. God chans till komplikationsfri graviditet, normalförlossning och friskt barn. Läkartidning 36/2007.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030