Lehti 7: Ajan­kohtai­sta 7/2006 vsk 61 s. 680

Ravistellun vauvan oireyhtymä on haasteellinen diagnosoida

Tanja Hannus

Voimakas ravistelu voi aiheuttaa pienelle lapselle vaikeita vammoja aivojen, silmien ja kaularangan alueelle. Se saattaa johtaa ravistellun vauvan oireyhtymään (shaken baby syndrome, SBS), jonka oireita ovat uneliaisuus, ärtyneisyys, oksentelu, katkonainen hengitys tai kouristelu.

Diagnoosiin pääseminen voi olla vaikeaa, koska lapsen oireet voivat olla hyvinkin epäspesifisiä ja tapahtumatiedot epäselviä. Suurella osalla lapsista ei ole ulkoisesti näkyviä vammoja.

- Olennaista diagnostiikassa ovat objektiiviset löydökset, joista yleisimpiä ovat verenvuodot kovan aivokalvon alla ja silmien verkkokalvolla, kertoo lastentautien ja lastenneurologian erikoislääkäri

Satu Kivitie-Kallio

.

Lapsi voi vammautua pysyvästi tai tulla vaikeasti kehitysvammaiseksi. Joka neljäs ravisteltu vauva kuolee.

Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa on kolmen viime vuoden aikana löydetty kymmenen varmaa vauvan ravistelutapausta.

Neuvoloissa jaetaan tämän vuoden aikana Käsiteltävä varoen -esitettä. Tavoitteena on helpottaa vauvan hoitoon mahdollisesti liittyvistä ongelmista puhumista.

Ravistelun riskitekijöitä ovat vanhemman tai hoitajan suuttumisen tai uupumisen lisäksi vauvan jatkuva itkeminen, huono syöminen sekä vanhempien nuori ikä, päihteidenkäyttö, mielenterveysongelmat tai omat väkivaltaiset kokemukset lapsuudessa.

Lue myös

Esite on tehty Suomen Lastenlääkäriyhdistyksen sosiaalipediatrian valiokunnan aloitteesta. Yhteistyössä ovat olleet mukana Neuvolatyön kehittämis- ja tutkimuskeskus sekä sosiaali- ja terveysministeriö.

- Ravistelu on lapsen pahoinpitelyä, jonka selvittämiseen tarvitaan terveydenhuollon lisäksi lastensuojelua huolehtimaan lapsen turvallisuudesta ja poliisia suorittamaan rikostutkinta. Myös pitkä seuranta mielellään erikoissairaanhoidossa on tarpeen, Kivitie-Kallio painottaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030