Lehti 12: Ajan­kohtai­sta 12/2006 vsk 61 s. 1318

Rintasyöpä lisääntynyt Tsernobylin alueella

Marianne Jansson

Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden vuonna 1986 saastuttamilla alueilla Ukrainassa ja Valko-Venäjällä on havaittu naisten rintasyöpien ilmaantuvuuden alkaneen kasvaa selvästi kymmenen vuoden kuluttua onnettomuudesta. Suomen Syöpärekisterin yhdessä ukrainalaisten ja valkovenäläisten kanssa tekemän tutkimuksen mukaan yli 40 mSv:n kumulatiivinen säteilyannos on lisännyt rintasyöpäriskin 2-3-kertaiseksi vähiten saastuneiden alueiden naisten riskiin nähden. Tutkimus on julkaistu International Journal of Cancerissa (epub 27.2.2006). Rintasyövän ilmaantuvuus oli suhteessa suurentunut eniten naisilla, jotka olivat altistuksen aikaan nuoria.

- Tämä oli odotettu tulos, sillä nuorena ihminen on herkempi säteilyn vaikutuksille. Havaintojen luotettavuutta lisää se, että sama tulos saatiin kahdesta eri maasta, sanoo tilastojohtaja

Eero Pukkala

Suomen Syöpärekisteristä.

- Aikaikkuna alkaa riittää vaikutusten esiin tulemiseen. Aikaisemmin asiaa ei olisi pystytty edes tutkimaan.

Aiemmin Tsernobylin alueella on vakuuttavasti osoitettu vain lasten kilpirauhassyövän lisääntyminen. Sekä rekisteröinti että diagnostiikka ovat muuttuneet, joten sekoittavia tekijöitä on paljon. Havaintovääristymien mahdollisuutta selvitettiin tarkasti.

Lue myös

- Oli oikeastaan yllättävää, että yhteys löytyi, mutta me teimme kaikkemme muiden selittävien tekijöiden löytämiseksi eikä mitään löytynyt. Niinpä tulos näyttää varsin uskottavalta, sanoo Eero Pukkala.

Rintasyöpien lisäys on merkittävän suuri aiemmin määriteltyihin riskikertoimiin nähden. Eero Pukkalan mukaan myös aiemmin, mm. lentoemäntien saaman kosmisen säteilyn riskivaikutuksesta saadut tulokset antavat aiheen miettiä, pitäisikö pieniannoksisen säteilyn riskikertoimia muuttaa. Kertoimien pohjana olevat mallit perustuvat uraanikaivoksista ja Hiroshiman atomipommin vaikutuksista saatuihin tietoihin, mutta skaalan alapäässä ne eivät ehkä toimi, pohdiskelee Pukkala.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030