Ajan­kohtai­sta

Runsaasta fosforin saannista on haittaa suomalaisnaisille

Fosforia saadaan 2–3-kertaisesti yli ravitsemussuositusten, mikä on luustolle liikaa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/maito.jpg
Liiallinen fosforin saanti ravinnosta on haitallista kalsiumin ja luun aineenvaihdunnalle. Se saattaa myös vähentää luun muodostusta ja lisätä luun hajoamista. Haitat ovat suurempia, jos kalsiumin saanti on liian vähäistä. Näin todetaan ETM Virpi Kemin väitöstutkimuksessa, jonka tulokset perustuvat terveillä 20–43-vuotiailla suomalaisnaisilla tehtyihin tutkimuksiin.

Länsimaissa kalsiumin saanti ruokavaliosta on usein liian vähäistä, kun taas fosforia saadaan 2–3-kertaisesti yli ravitsemussuositusten. Suomalaiset työikäiset naiset saavat fosforia ravinnosta keskimäärin 1360 mg ja miehet 1780 mg vuorokaudessa, kun suositus on 600 mg vuorokaudessa. Tyypillisessä suomalaisessa ruokavaliossa fosforin saannin päälähteitä ovat maito- ja viljatuotteet. Maitotuotteissa on kuitenkin myös runsaasti kalsiumia.

Fosforin määrän lisäksi sen lähteillä voi olla merkitystä. Elintarvikkeisiin lisäaineina lisätty fosfori näytti Kemin tutkimuksen mukaan haitallisemmalta kuin ravinnon luontaisesti sisältämä fosfori. Fosforia sisältäviä E-koodeilla merkittyjä lisäaineita löytyy esimerkiksi makkaroista, lihaleikkeleistä ja joistakin valmisruoista. Myös ruokavaliosta saatavan fosforin ja kalsiumin vääränlainen suhde aiheuttaa haittoja.

– Runsaan ravinnosta peräisin olevan fosforin saannin haitallisia vaikutuksia voidaan vähentää huolehtimalla riittävästä kalsiumin saannista, mutta kalsiumin saannin lisääminen ei välttämättä korvaa kaikkia liiallisen fosforin aiheuttamia ongelmia kalsiumin ja luun aineenvaihdunnalle, Kemi toteaa.

Kemin väitöstutkimus tarkastetaan Helsingin yliopistossa 28.5.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030